latinica  ћирилица
16/03/2018 |  22:10 | Autor: RTRS

Putin: Rusija do 2014. među pet najrazvijenih ekonomija u svijetu

Rusija u periodu do 2024. godine treba da uđe u red pet najrazvijenijih ekonomija svijeta, naveo je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, u preporukama nakon obraćanja Federalnoj skupštini Ruske Federacije koje su objavljene na sajtu Kremlja.

Putin je potvrdio preporuke nakon obraćanja Federalnoj skupštini. Riječ je o ukazu kojim su utvrđeni nacionalni ciljevi razvoja Rusije do 2024. godine. Među tim ciljevima su, kako je navedeno, produžavanje životnog vijeka Rusa, rast njihovih prihoda, kao i smanjenje nivoa siromaštva u zemlji.

Kao ciljevi su navedeni i poboljšanje uslova života i zaštita prirodnog okruženja, kao i podrška preduzetništvu.

Prva stavka odnosi se na povećanje brojnosti stanovništva. To nije samo povećanje nataliteta, nego i produženje životnog vijeka: do 78 godina 2024, a do 80 godina do 2030. Osnove za to su medicina prema svjetskim standardima, stabilan rast prihoda Rusa, solidne penzije i za 50 odsto smanjenje broja onih koji su ispod granice siromaštva. Do sredine jula Vlada treba da utvrdi usavršeni, odnosno efikasniji sistem socijalne pomoći..

"Upravo je povećanje ekonomskog potencijala zemlje, svakog regiona, glavni izvor dodatnih resursa. Za to nam je nužna ekonomija s tempom rasta iznad svjetskog. To nije lak zadatak. Ali to nije pusta želja, nego bazični uslov za prodor u rješavanju socijalnih, infrastrukturnih, odbrambenih i drugih zadataka", naveo je Vladimir Putin.

Među Putinovim preporukama jeste i podrška mladim talentima, koja je, prema njegovim rečima, strateški cilj. Među preporukama su i smanjivanje poreskih opterećenja, kao i suzbijanje sive ekonomije, a jedan od načina da se to ostvari jeste omogućavanje pravnog statusa locoma koji se bave poslovima kod kuće.

Izvor: Sputnjik