latinica  ћирилица
17/03/2018 |  11:26 | Autor: RTRS

Rakić: Srbi koji žive na Kosmetu dokaz da nas zločinci nisu uplašili

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je povodom obilježavanja 14 godina od martovskog pogroma da su Srbi koji danas žive na Kosovu i Metohiji dokaz da zločinci nisu uplašili srpski narod i da srpske žrtve nisu zaboravljene.
Kosovska Mitrovica - Foto: Getty Images
Kosovska MitrovicaFoto: Getty Images

On je poručio da je ostanak i opstanak Srba na tim prostorima obaveza prema svima onima koji su stradali u godinama, decenijama i vijekovima ranije na Kosovu i Metohiji, ali i zalog za buduće naraštaje koje će živjeti na tim prostorima.

- Kao narod na današnji dan imamo obavezu da sjećajući se nevino stradalih i zahtijevajući da se ovaj zločin rasvijetli, a organizatori kazne, ne dozvolimo da nam se ovako nešto ikada više ponovi - rekao je Rakić.

On je ukazao da niko do sada nije odgovarao za strašno etničko čišćenje u kojem je ubijeno osam Srba, etnički očišćeno šest gradova i osam sela, stradalo 35 srpskih manastira i crkava, te više od 800 porodičnih domova, saopšteno je iz Srpske liste.

- Iako je nekažnjavanje zločina nad Srbima postala praksa i međunarodnih i lokalnih sudova, moramo istrajati u borbi za pravdu, jer je ona spora ali dostižna - poručio je Rakić.

Ocijenio je da je tužna činjenica da je namjera onih koji su organizovali pogrom ostvarena, jer je od 2004. godine povratak Srba na niskom nivou i skoro neprimjetan.

izvor: SRNA