latinica  ћирилица
17/03/2018 |  15:06 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Distrik Brčko još nema zakon protiv korupcije (VIDEO)

U novom Indeksu percepcije korucpije Transparensi internešnela, BiH zauzela je 91. mjesto od 180 zemalja u svijetu. Јavne nabavke, pravosuđe, zdravstvo i politika su među nakorumpiranijim segmentim društva. Zakoni za borbu protiv korucpije postoje ali uglavnom u domenu slova na papiru. Distrik Brčko još nema zakon protiv korupcije.
Brčko, skupština - Foto: RTRS
Brčko, skupštinaFoto: RTRS

Statistički podaci su neumitni. Korpucija je zastupljena u svim segmentima društva, najviše u javnom sektoru. Pored neophodnog, pravnici bi rekli "leks specijalis" Antikoruptivnog Zakona, potrebna je i katarza svih slojeva društva. 

U distirktu Brčko urađena je strategija borbe protiv korpucije. Prijedlog dva antikoruptivna Zakona, upućen je Skupštini distrikta Brčko. 

"Ovaj set Zakona je nama bio nepohodan. Ne da bi smo suštinski na neki način prvenirali, korputnivne aktivnosti, koje su barem u percepciji javnosti i te kako prisutne i u našem društvu, već je to i jedan od zahtjev iz reformske agende", rekao je gradonačelnik Distirkta Brčko Siniša Milić.

Brčko distrikt jedini u BiH, nema usvojen antikoruptivni Zakon. U skupštinskoj proceduri prijedlog zakona je prošao prvo čitanje i poslije je nestao sa dnevnog reda. 

"Evo danas su skinuti sa dnevnog reda, što me na neki način još više i brine- zašto se to odugovlači, kome smetaju ti zakoni? Najverovatnije onim, koji se bave korpucijom i kriminalom i oni ne odgovraju takvim politikama", smatra poslanik u Skupštini distirkta Brčko Adem Ribić.

"I vjerovatno su između ostalog i to razlozi, što je prema statističkim podacima Distirkt Brčko, najkorumpiraniji dio BiH a BiH po statističkim podacima, najrkorpmipiraniji dio Evrope. a samim tim pokazuje se i gdje je Brčko distirkt", istakao je poslanik u Skuištini distirkta Brčko Siniša Golić.

Zašto u distirktu Brčko, još nema uvojenog antikoruptivnog Zakona, pa makar on bio u domenu slova na papiru, pitanje je na koje će se očigledno, još čekati odogovor.