latinica  ћирилица
17/03/2018 |  15:17 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Nakon predaje odgovora na Upitnik - nove obaveze za BiH (VIDEO)

Nakon predaje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji pred BiH predstoje i druge obaveze. Јedna od najvažnijih je izrada plana usklađivanja domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije koji je napravila svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji.
BiH - EU - Foto: RTRS
BiH - EUFoto: RTRS

Bosna i Hercegovina je obavezu postepenog usklađivanja svog zakonodavstva sa pravnim sistemom Evropske unije preuzela članom 70. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najprije u oblasti unutrašnjeg tržišta i trgovine, a kasnije i ostalih dijelova. I pored upozorenja Evropske komisije još nema političke volje da se postigne dogovor svih nivoa vlasti koji učestvuju u ovom procesu.

Pojedine zemlje regije napravile su program integrisanja i prije odgovaranja na Upitnik Evropske komisije što im je znatno olakšalo izradu odgovora. Buduči da usklađivanje zakonodavstva treba da bude harmonizovano na citavoj teritoriji BiH takav plan bi omogućio svim nivoima vlasti da preuzimaju pravno nasljeđe Evropske unije. U Direkciji za evropske integracije napravljene su sve stručne i logističke pripreme. 

Program bi odredio planove i prioritete aktivnosti, institucije i organe vlasti koje bi bile nadležne da preuzmu odgovarajući dio prava EU i ugrade ga u domaću legislativu, kojom vrstom pravnog akta i u kom roku. Planiranje rada izvršne vlasti bilo bi značajno pojednostavljeno, a zakonodavna vlast i javnost dobili bi dobar instrument za praćenje rada izvršne vlasti i integracije u EU.

Uspješno provedena harmonizacija zakonodavstva i provođenje propisa bila bi važan korak za napredak na evropskom putu, dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije i statusa kandidata. U perspektivi i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji koja je nedavno predstavljenom Strategijom na dnevni red ponovo stavila proširenje na zapadni Balkan.