latinica  ћирилица
17/03/2018 |  19:09 ⇒ 18/03/2018 | 09:28 | Autor: RTRS

Raste nivo rijeka na sjeveru i zapadu Srpske

Zbog obilnih padavina, vodostaji rijeka u sjeverozapadnom dijelu Srpske u blagom su porastu, ali još nema opasnosti od njihovog izlivanja iz korita.
Vodostaji - Foto: RTRS
VodostajiFoto: RTRS

Za sada, jedini slučaj izlivanja zabilježen je u Kostajnici, gdje se rječica Strigova izlila iz korita i zaplavila poljoprivredno zemljište.

Iz Republičke civilne zaštite apelovali su na nadležne službe u lokalnim zajednicama da budu na oprezu, kako bi u slučaju pogoršanja stanja blagovremeno reagovali.

Dodatna prijetnja i dalje su klizišta, koja su na području Prijedora aktivna u naseljima Crna Dolina, Bukova Kosa i Јelovac.

U Kozarskoj Dubici aktivno je šest klizišta. Najalarmantnije je na putnom pravcu prema banji Mlječanici, gdje je ugrožena kuća.

U Kostajnici, tri registrovana klizišta u selima Mrakodol i Tavija za sada miruju. Zbog oštećenja mosta, saobraćaj je i dalje obustavljen na putu Moštanica – Kozarska Dubica.

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu ponovo su u porastu, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj rijeke Sane u 19.00 časova iznosio je 446 centimetara ili 30 centimetara više nego jutros u 7.00 časova.

Vodostaj rijeke Save u Gradišci je prešao kotu vanredne odbrane od poplava za 70 centimetra, a u Srpcu redovne odbrane od poplava za 46 centimetara, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Gradiška u 21.00 čas iznosio je 800 centimetara, a na hidrološkoj stanici Srbac 906 centimetara.

Na području Gradiške rijeka Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivrdno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, izjavio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević.

On kaže da je na tom području Sava danas nadošla na 30 centimetara do magistalnog puta Gradiška - Kozarska Dubica.

Rijeka Vrbas je na hidrološkoj stanici Delibašino selo prešla kotu redovne odbrane od poplava za 31 centimetar i vodostaj je u 21.00 čas iznosio 331 centimetar.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 časa u sjevernim i zapadnim dijelovim Republike Srpske u toku je porast vodotoka na slivu Une, Sane, Vrbanje i Vrbasa, te se može očekivati njihov dalji rast.

Vodostaji ostalih rijeka u Republici Srpskoj su u normalnim granicama.

Izvor: RTRS/SRNA