latinica  ћирилица
18/03/2018 |  15:24 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Rusija bira predsjednika

U Rusiji se danas održavaju predsjednički izbori, na kojima građani biraju sedmog po redu šefa države. U trci za predsjedničku funkciju je osam kandidata.
Predsjednički izbori u Rusiji -
Predsjednički izbori u Rusiji

Na predsjedničkim izborima u Rusiji do 18.00 časova po moskovskom vremenu glasalo je 52,97 odsto građana, podaci su ruske Centralne izborne komisije /CIK/.

Zamjenik predsjednika CIK-a Nikolaj Bulajev rekao je da će podaci o izlaznosti u informativnom centru biti ažurirani svaka tri minuta.

Zbog 11 vremenskih zona, glasanje je na predsjedničkim izborima počelo još juče na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka, a glasačka mjesta su zatvorena u 30 ruskih regiona.

Aktuelni predsjednik Vladimir Putin, koji je prvi put izabran za šefa države 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinjin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Јabloko Grigorij Јavlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak, koju je nominovala Građana inicijativa, i lider Komunista Rusije Maksim Surajkin.

Na skoro 97.000 biračkih mjesta glasa oko 110 miliona birača, od čega na teritoriji Rusije živi 108.968.869, a u inostranstvu 1.875.408 miliona u 144 zemlje.

Na skoro svim biračkim mjestima postavljene su veb-kamere, koje bi trebalo da obezbijede kontrolu poštovanja izbornog procesa. Izbore prati rekordan broj posmatrača — više od 144.000. Blizu 1.500 posmatrača došlo je iz 109 zemalja.

Sva biračka mjesta čuvaju pripadnici policije, a samo u Moskvi o bezbjednosti brine više od 17.000 policajaca.

Izvor: Sputnjik/SRNA