latinica  ћирилица
18/03/2018 |  18:47 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Doviciozo slavio u Kataru

Vozač Dukatija Andrea Doviciozo trijumfovao je na Velikoj nagradi Katara, prvoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, pobijedivši u direktnom duelu branioca titule Marka Markesa.

Doviciozo je pod reflektorima na stazi "Losail" došao do devete pobjede u kraljevskoj klasi u karijeri, pošto ga je Markes pretekao krivinu prije kraja, ali mu je potom uzvratio udarac. Italijanski motociklista je na kraju u reprizi okršaja iz Austrije i Јapana prošle godine vozača Repsol Honde pobijedio za 27 hiljaditinki.

Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi, koji je bio sedam i po desetinki iza najbolje dvojice.

Velika nagrada Katara pružila je nevjerovatnu borbu ne samo za podijum, već i pobjedu, pošto su u njoj u jednom trenutku učestvovala osmorica vozača. Tokom većeg dijela trke, tačnije u 17 od 22 kruga, u vođstvu se nalazio vozač Јamahe Teh 3 Žoan Zarko, ali je on u finišu posustao i morao da se zadovolji osmim mjestom.

Sa Zarkom su se u prvoj polovini trke za vođstvo borili Markes i Rosi, da bi im se poslije lošeg starta približio Doviciozo. Prošlogodišnji vicešampion je bio osmi u prvom krugu, ali je postepeno napredovao, a u samom finišu nije dozvolio nikome da ga ugrozi. Pred posljednjih nekoliko krugova bilo je jasno da će odluka o pobjedniku pasti u duelu njega i Markesa, a na kraju je viđen isti rasplet kao i u prethodnim njihovim okršajima do samog cilja.

Rosijevo treće mjesto nije dovedeno u pitanje, čak se u pojedinim trenucima činilo i da bi mogao da se bori za pobjedu do kraja, ali mu je ritam opao tri kruga prije kraja. Najbolju trojicu je slijedio vozač LCR Honde Kal Kračlou, isped Danila Petručija na Pramak Dukatiju, drugog vozača Јamahe Maverika Vinjalesa i Danija Petrose na drugoj Repsol Hondi.

Zarko je bio osmi, a prvu desetoricu kompletirali su vozač Suzukija Andrea Јanone i DŽek Miler, koji od ove sezone brani boje Pramak Dukatija. Među osvajačima bodova našli su se i vozač Avintije Tito Rabat, šampion Moto2 kategorije Franko Morbideli, Alvaro Bautista iz Anhel Nijeto tima, još jedan debitant Hafiz Sarin i Karem Abraham.

Trku je pored borbe za trijumf i vođstva Zarka obilježila i sjajna vožnja vozača Suzukija Aleksa Rinsa, koji je bio u konkurenciji za podijum do izletanja. Nekoliko trenutaka poslije njegove greške, uslijedila je i ona koju je napravio Horhe Lorenco na drugom Dukatiju, pa je sezonu započeo na potpuno drugačiji način u odnosu na svog timskog kolegu.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Argentine 8. aprila.

Izvor: Sport Klub