latinica  ћирилица
19/03/2018 |  10:26 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Potvrđeno: Ruske podmornice bile u blizini američke raketne baze

Ruske vojne vlasti potvrdile su, nakon šest godina, da su njihove podmornice svojevremeno stigle neprimijećene do američke raketne baze na području Meksičkog zaliva i pozicionirale se na udaljenosti dovoljnoj za napad.
Ruska atomska podmornica "Јurij Dolgoruki" (Foto: Press-service of JSC "PO "Sevmas") -
Ruska atomska podmornica "Јurij Dolgoruki" (Foto: Press-service of JSC "PO "Sevmas")

O ovoj vježbi pričalo se godinama, ali nije bilo zvanične potvrde. U tom, sada legendarnom, pohodu do obala SAD, ruske atomske podmornice stigle do same američke baze, zatim se identifikovale i krišom vratile u svoju bazu.

Pripadnici Sjeverne flote ruske armije prvi put su progovorili o toj operaciji, koja je svojevremeno iziritirala komandu američke ratne mornarice. Godine 2012. ruske atomske podmornice su po zadatku morale zauzeti položaje u području vojnopomorskih baza SAD.

"Zadatak je pošteno obavljen. Podmornice nisu bile primijećene prije nego što su se identifikovale u tom području, a zatim u tajnosti vratile u bazu", rekao je zapovjednik divizije atomskih podmornica kapetan prve klase, Sergej Staršinov.

U pohodu su učestvovale podmornice projekta "971 Ščuka-B". Ova plovila su proizvedena u periodu 1983-2001. godine i postala osnovna klasa višenamjenskih atomskih podmornica ruske flote, čime su zamijenila podmornice projekta "Ščuka".

Izvor: SRNA