latinica  ћирилица
19/03/2018 |  13:20 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Tokom 2017. u zdravstvo uloženo više od 68 miliona maraka

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić ističe u intervjuu Srni da je u zdravstveni sektor uloženo ukupno 68.435.276 KM.
Dragan Bogdanić - Foto: SRNA
Dragan BogdanićFoto: SRNA

Riječ je o prošloj godini, a Bogdanić precizira da se oko 53 miliona KM odnosi na realizaciju projekta rekonstrukcije i opremanja Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

U okviru ovog projekta završena je etaža u koju je preseljena prva klinika sa lokacije u gradu - Klinika za plućne bolesti, a završena je rekonstrukcija još dvije etaže Centralnog medicinskog bloka.

Bogdanić naglašava da se ove godine očekuje potpuni završetak rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka, čime će ova zdravstvena ustanova dobiti 41.000 metara kvadratnih rekonstruisanih i opremljenih prostorija koje zadovoljavaju standarde savremenog bolničkog kompleksa.

Nakon izgradnje sjevernog krila UKC-a, koje će se prostirati na 12.600 metara kvadratnih, u potpuno novom objektu biće smještene moderne operacionione sale, centralna jedinica za sterilizaciju, centar za urgentnu medicinu i patologija.

Izgradnjom ovog objekta biće stvoreni uslovi da se hirurške klinike, koje već dugo rade u veoma teškim uslovima u gradu, presele na zajedničku lokaciju na Paprikovcu.

Projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje sjevernog krila UKC-a, vrijednog ukupno oko 84.000.000 evra bez PDV-a, finansira Vlada Republike Srpske kroz kredit Evropske investicione banke, a izvođač radova je kompanija "Vamed".

"Ulaganjem u najveću i najznačajniju javnozdravstvenu ustanovu, građani Republike Srpske dobijaju savremenu zdravstvenu instituciju koja će im obezbijediti najmodernije uslove za dijagnostiku i liječenje", poručuje Bogdanić.

On napominje da je krajem prošle godine započet projekat izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu u vrijednosti od 55 miliona KM.

"Prije nekoliko dana smo pustili u rad poliklinički dio ovog projekta koji bi trebao biti završen ove godine", navodi Bogdanić.

Novi objekat imaće površinu veću od 10.000 metara kvadratnih, sa 210 bolesničkih kreveta, a raspolagaće svim medicinskim specijalističkim službama koje će dobiti savremenu opremu potrebnu za dijagnostiku i liječenje pacijenata.

Planirano je da nova bolnica dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije Republike Srpske, djelimično podrinjske i hercegovačke regije i sarajevskog kantona Federacije BiH.

Bogdanić očekuje da će na jesen biti započet projekat izgradnje bolnice u Doboju, odnosno da će do sredine aprila biti raspisan međunarodni tender, a na ljeto potpisan ugovor sa izabranim izvođačem radova.

Prema njegovim riječima, prošle godine je nastavljeno i sa projektom rekonstrukcije i izgradnje ambulanti porodične medicine, kroz koji je uloženo oko 3,5 miliona KM.

Projekat "Јačanje zdravstvenog sektora" finansira se iz kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope i kontribucija budžetskih i opštinskih sredstava, a riječ je o desetogodišnjem projektu kroz koji je u primarnu zdravstvenu zaštitu do sada uloženo oko 47 miliona KM.

Resorno ministarstvo očekuje da će se realizacijom kapitalnih ulaganja povećati dostupnost zdravstvene zaštite, smanjiti broj pacijenata liječenih u inostranstvu i povećati efikasnost zdravstvenog sistema uz unapređenje kvaliteta rada.

Bogdanić navodi da su Vlada Srpske i Ministarstvo, uprkos izazovnoj finansijskoj situaciji, uložili značajna sredstva za unapređenje zdravstvene zaštite za stanovništvo, te naveo da je izgrađeno ili rekonstruisano i opremljeno više od 300 ambulanti porodične medicine u okviru 120 objekata domova zdravlja širom Srpske.

U sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti izgrađene su bolnice u Bijeljini i Nevesinju.

"U proteklih deset godina Vlada Republike Srpske je kroz kapitalne investicije uložila više 600 miliona KM u zdravstveni sistem, a te investicije podrazumijevaju i nabavku medicinske opreme", kaže Bogdanić.

On je istakao za Srnu da Ministarstvo, u saradnji sa rukovodstvima zdravstvenih ustanova, prati potrebe za medicinskom opremom i u skladu sa njihovim potrebama za dijagnostikom i liječenjem ulaže u opremanje zdravstvenih ustanova primarnog, sekundarnog i tercijarnog nivoa.