latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:13 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Trebinje: Stipendije za 113 studenata (VIDEO)

U gradskoj upravi Trebinje potpisani su ugovori o stipendiranju 113 studenata. Stipendije iznose od 100 do 250 maraka. Gradska uprava obezbijedila je od 500 do 1.000 maraka, na godišnjem nivou, za vukovce koji su ove godine upisali fakultet.
Stipendije - Trebinje - Foto: RTRS
Stipendije - TrebinjeFoto: RTRS

Stipendije, osim finansijske podrške, za studente su i znak da gradska uprava ulaže u mlade ljude i njihovo obrazovanje. Ističu da se na ovaj način vrednuje njihov trud i da će im stipendije biti podstrek u daljem školovanju.

Studenti Nemanja Milidragović i Ilija Borković ističu da će im stipendija mnogo značiti i zahvaljuju se gradskoj upravi Trebinja.

Sto studenata dobilo je stipendiju po uslovima konkursa, dok je prema odluci gradonačelnika uvršteno još 13 kandidata koji su ostali ispod crte, a čiji roditelji nisu zaposleni.

Osim uspjeha studenata, glavni kriterijum je bila socijalna karta kandidata, pa su studenti bez oba roditelja imali dodatnih 45, sa jednim roditeljem 35, dok je kandidatima čiji su roditelji nezaposleni dodano 30 bodova, odnosno 20 i 10 bodova.

"Došlo je do pravičnije raspodjele novca za studente. Uslov je da primanja roditelja ne prelaze 1700 KM, samo su oni ispod tog kriterijuma mogli dobiti stipendiju, a dogodine ćemo morati još spuštati tu granicu", izjavio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Uslove konkursa nije ispunilo 50 kandidata.

U Trebinju, u ovoj školskoj godini, neku od stipendija prima 200 studenata.