latinica  ћирилица
19/03/2018 |  16:19 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Izbor rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu u četvrtak

Izbor rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan u četvrtak, 22. marta, izjavila je danas u Istočnom Sarajevu predsjednik Komisije za izbor Sandra Ivanović.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Foto: palelive.com) -
Univerzitet u Istočnom Sarajevu (Foto: palelive.com)

Prema njenim riječima, ova komisija je konstatovala da su se prijavila dva kandidata - sadašnji vršilac dužnosti rektora Stevo Pašalić i profesor Medicinskog fakulteta u Foči Veljko Marić.

"Oni su blagovremeno predali svoje prijave, sa potpunom dokumentacijom", rekla je novinarima Ivanovićeva, koja obavlja funkciju prorektora za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Govoreći o budućim procesima na Univerzitetu, ona je istakla da je važno da se nastave pozitivni reformski procesi, da ovaj univerzitet postane još bolji, da ostane prepoznatljiv, ne samo na regionalnom, već i na međunarodnom planu.

Ivanovićeva je naglasila značaj Univerziteta za cijelu Republiku Srpsku, a posebno za njen istočni dio.

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović negirao je pisanje pojedinih medija da se na ovom fakultetu neredovno izvodi nastava, što, kako je rekao, narušava ugled Fakulteta koji je najveća visokoobrazovna ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovaj fakultet je prije tri mjeseca donio zaključke o unapređenju nastavnog procesa.

"Filozofski fakultet je možda od svih fakulteta najrigoroznije primijenio mjere za redovno održavanje nastavnog procesa. To se odnosi na dnevnike radnih aktivnosti koje vode svi profesori, a potpisuju ih prisutni studenti", istakao je Mastilović.

On je naveo da na ovom fakultetu nije moguće pomjeriti nastavu bez odobrenja prodekana za nastavu, te da profesori i saradnici koji su u radnom odnosu moraju nastavu izvoditi na sedmičnom nivou, a ona se ne može izvoditi dnevno više od šest časova.

Prema njegovim riječoma, nastavnici honorarci dužni su da mjesečne dolaske usklade sa brojem predmeta koje predaju, ali oni ne mogu da drže više od šest časova sedmično.

Mastilović je dodao da se svim ovim mjerama želi podići kvalitet nastave na Filozofskom fakultetu na viši nivo, te naglasio da postoje mjere koje se odnose na ispitne rokove.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je da će krajem marta biti podnijet zahtjev za reakreditaciju Univerziteta i 12 studijskih programa.

"Zadovoljni smo pravcima kojima ide međunarodna saradnja i nauka, jer smo završili sve strateške dokumente Univerziteta o oni su osnova njegovog razvoja", istakao je Bokonjić, te dodao da će sve to poboljšati položaj Univerziteta na pojedinim listama.

Prema njegovim riječima, problem na ovom univerzitetu su doktorske studije, odnosno način njihovog funkcionisanja.

"Postoji problem zbog cijena, ali i interesa kandidata za treći ciklus, koji svuda opada, kako u Republici Srpskoj, tako u cijeloj BiH", pojasnio je Bokonjić, te dodao da se mora raditi na promociji trećeg ciklusa i njihovom prilagođavanju.