latinica  ћирилица
19/03/2018 |  19:20 ⇒ 20/03/2018 | 09:13 | Autor: RTRS

Slovenački mediji: Slavko Vučurević kralj skandala (FOTO/VIDEO)

Mogućim imenovanjem Slavka Vučurevića za ambasadora BiH u Sloveniji bavila se danas i slovenačka štampa.
slovenački mediji - Slavko Vučurević kralj skandala -
slovenački mediji - Slavko Vučurević kralj skandala

Na jednom od tamošnjih listova osvanuo je naslov "Kralj skandala ambasador u Sloveniji", a u tekstu su navedeni brojni Vučurevićevi gafovi, uz opasku da je riječ o čovjeku sumnjivih kompetencija koji ne uživa veliki ugled u zemlji iz koje dolazi.

List Svet 24 piše da je predlaganje Slavka Vučurevića za ambasadora u Ljubljani izazvalo velike polemike, nezadovoljstvo i ogorčenost u BiH.

Navode da je u javnosti poznat po vulgarnostima, svađama sa najvišim političkim funkcionerima i crkvenim velikodostojnicima, prijetnjama, šovinističkim izjavama i kontroverznim poslovima.

List dalje piše da je česta meta njegovih napada bio predsjednik Srpske, Milorad Dodik, da je premijerku Cvijanović nazivao pogrdnim imenima, a da su na Vučurevićevom udaru često bili i novinari. Navode primjer kada je na pres konferenciji oteo diktafon jednom od novinara, usput ga vrijeđajući.

Kada je riječ o Vučurevićevom mandatu na mjestu gradonačelnika, pišu da je, nakon što je zadužio grad za 1,2 miliona evra, odmah kupio novi službeni audi, vrijedan 55 hiljada evra. Zbog svega toga, ali i njegovog neiskustva u diplomatiji, nepoznavanja stranih jezika, iz ovog lista pitaju koje su njegove kompetencije za obavljanje takvog posla i podsjećaju da, čak i ako bude imenovan, saglasnost mora dati i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji to može i odbiti. Slovenija je, piše ovaj list, već jednom odbila da izda agreman Nermani Hadžijahić, pa je mjesto amabasodora BiH u ovoj zemlji nepopunjeno skoro dvije godine, a dužnost "prvog u ambasadi", na nivou otpravnika poslova, obavlja Veljko Obrenović.

U PDP-u ovo pisanje nazivaju naručenim tekstom, poručuju da Vučurević nije ništa protivzakonito uradio i da je samo, kako kažu, malo glasniji u retorici.

- Loše je to što se radi o naručenom tekstu u jednom tabloidnom mediju u Sloveniji i nije relevantan izvor informacija bilo kom u Republici Srpskoj - ističe portparolka PDP Anja Petrović.

Podsjećamo, u BH izdanju Večernjeg lista, prije mjesec dana, pisali su da je Vučurevićevo imenovanje za ambasadora u Ljubljani rezultat političkog dogovora bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, po kojem Ivanić nije blokirao imenovanje pripadnika zloglasnih muslimanskih jedinica, Senada Mašovića, Kenana Dautovića i Rusmira Mrkovića u generalski kor Oružanih snaga BiH.