latinica  ћирилица
20/03/2018 |  07:33 ⇒ 21/03/2018 | 07:50 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS razmotrili interpelaciju u oblasti zdravstva i penzionog sistema (VIDEO)

Narodni poslanici danas su razmotrili interpelaciju za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra u 10 časova raspravom o interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj - prijedlog narodnih poslanika.

Nakon ove sjednice trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi, između ostalog, trebali da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

21.40... Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je diskusija o interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema bila korektna i potrebna, jer se u parlamentu pričalo o životnim stvarima za građane Srpske.

Borenović je rekao da ostaje gorčina što su poslanici bili uskraćeni za pisani odgovor Vlade na ovu interpelaciju, koja je urađena kvalitetno.

On je rekao da Vlada u zdravstvu Srpske treba da uspostavi princip odgovornosti - da nagradi one koji dobro vode zdravstvene ustanove, a kazni rukovodioce koji rade suprotno.

21.20... Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da zdravstveni i sistem penzijskog i invalidskog osiguranja imaju probleme, koji nisu mali, ali da ima i izvanrednih rezultata.

Kasipović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da je naplata poreza i doprinosa pitanje kojim se potrebno ozbiljnije baviti u budućnosti.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da zabrinjava činjenica da neizmirene obaveze u zdravstvu trenutno iznose više od milijardu KM.

"Imamo kašnjenje plata, neuplaćene doprinose. Nažalost, sljedeća godina biće godina pravih pokazatelja kada zdravstvene ustanove pređu na trezorsko poslovanje", rekao je Govedarica tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajilica pohvalio je činjenicu da su izgrađene bolnice u Nevesinju i Bijeljini, da se završava projekat izgradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra, kao i da će biti izgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu i Doboju.

On je rekao da to nikome ne smeta i da to ne znači da ne treba razgovarati o problemima u zdravstvenom sektoru u kojem su evidentirana ogromna dugovanja.

20.15... Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu biti finansirana iz tekućih, a ne kreditnih sredstava.
Golićeva je istakla da vrijednost tog projekta, po sistemu "ključ u ruke", iznosi više od 55 miliona KM.

 Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je Fond zdravstvenog osiguranja u ogromnim problemima, odnosno dugovima koji iznose stotine miliona KM.

"Za ono što gradimo i modernizujemo dižemo kredite, nismo uspjeli bez toga", istakao je Đorđić tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

On je ukazao da su plate zdravstvenih radnika ispod prosjeka u regionu, te da je to osnovni razlog zbog koga oni masovno odlaze da rade u inostranstvo.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je situacija u zdravstvenom sektoru katastrofalna i da nije rješenje u kreditnim zaduženjima.

19.45... Samostalni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Stevančević rekao je da je u Srpskoj broj penzionera gotovo izjednačen sa brojem onih za koje se uplaćuju doprinosi. Stevančević je ukazao da je problem što ima rada na crno, kao i da se mnogo doprinosa uplaćuje na najnižu platu.

Tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, on je napomenuo da je predstavnicima penzionerske populacije premijer Srpske Željka Cvijanović nedavno saopštila da je do kraja godine moguće još jedno povećanje penzija, osim povećanja od dva odsto koje će uslijediti od aprila.

Poslanik PDP-a Milan Švraka rekao je da u zdravstvu nema dovoljno sredstava i da su neophodna dodatna sredstva da bi ovaj sistem adekvatno funkcionisao, kao i da zdravstvene ustanove moraju poslovati u skladu sa zakonom, te da u suprotnom za njihovo rukovodstvo moraju postojati kazne.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da je ozbiljan problem odlazak zdravstvenog kadra iz Srpske i BiH u inostranstvo.

Na zahtjev Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini data je pauza od deset minuta.

18.30... Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da se u Poliklinici Bolnice Istočno Sarajevo jutros nije srušio strop, već je pala jedna rigips kocka.

Bogdanić je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini o interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema - prijedlog narodnih poslanika, rekao da se pojedine ambulante porodične medicine, nažalost, zatvaraju zbog lošeg demografskog stanja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je penzionerska populacija dala veliki doprinos Srpskoj zbog čega se Vlada opredijelila da isplatu penzija prebaci na budžet kako bi se postigla redovnost i sigurnost.

Savanović je poručio opozicionim poslanicima da se Vlada kreditno ne zadužuje za isplatu penzija.

"Penzije se isplaćuju iz penzijskih doprinosa u Fondu PIO i iz budžeta, koji je redovni priliv", rekao je Savanović.

18.00... Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milica Lovrić rekla je da zdravstveni sistem Srpske omogućava i daje priliku svakom pacijentu da se liječi, te da ulaganja u zdravstvo nikada nisu trošak.
Lovrićeva je istakla da je zdravstveni sistem Srpske nakon rata i u tranziciji bio u lošem stanju, zbog čega je zahtijevao unapređenje i osavremenjivanje konstantnim ulaganjima.

Šef Kluba poslanika NDP-a Krsto Јandrić upozorio je da Srpsku košta loša kadrovska politika i stranačko zapošljavanje u zdravstvu.

Poslanik SDS-a Davor Šešić naglasio je da stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu Srpske jeste političko pitanje, jer vlast snosi odgovornost za upravljanje tim oblastima u posljednjih 12 godina.

Njegov stranački kolega Nade Planinčević napomenuo je da je interes Srpske da Fond PIO i Fond zdravstvenog osiguranja samostalno funkcionišu i da se finansiranje iz budžeta svede na najmanju moguću mjeru.

15.30... Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je danas da je zadovoljan raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srpske o interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, te da o tim temama treba razgovarati i ukrstiti argumente.

Višković je rekao da je važno što postoji redovnost i sigurnost isplate penzija u Srpskoj, te da nije tačno da je stanje u tom sistemu najgore u istoriji, kako tvrdi opozicija.

Poslanik SNSD-a Siniša Maksimović rekao je da je stanje u zdravstvenom sistemu Srpske teško i opterećeno značajnim problemima, ali da su Vlada Srpske i resorno ministarstvo učinili mnogo da se ono poboljša i unaprijedi.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić istakao je da plate zdravstvenih radnika, među kojima su i medicinske sestre, moraju biti veće s obzirom na složenost i važnost posla koji obavljaju.

14.40... Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić ocijenio je da su evidentni pomaci u zdravstvenom sektoru Srpske, prije svega kada je riječ o pojeftinjenju određenih usluga. Naglasio je da Srpska ima veliki broj stručnjaka od kojih neki odlaze i na klinike u inostranstvu i operišu pacijente.

"Kardiohirurgija će biti napravljena u Univerzitetskom kliničkom centru. Vlada gradi bolnicu u Istočnom Sarajevu, biće izgrađena i u Doboju", rekao je Stevandić, dodavši da su potrebna veća izdvajanja za zdravstvo, jače kontrole i nadzor nadležnih u zdravstvenim ustanovama.

Samostalni poslanik Simuna Žakula rekla je da u zdravstvu postoje problemi, ali da nije sve "crno" i da je mnogo urađeno na izgradnji i obnovi zdravstvenih ustanova, opremanju i edukaciji kadra.

"Problemi koji su eskalirali nisu od juče i posljedica su krize od 2008. godine na koju su stručnjaci ukazivali", rekla je Žakula i dodala da je problem i velika administarcija.

Poslanik Socijalističke partije Zdenka Gojković rekla je da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prošle godine poslovao sa 1,7 miliona KM manje gubitka nego godinu ranije.

"U UKC je posljednjih godina uvedeno više od 500 novih dijagnostičko-terapijskih procedura, za šta je potrebno mnogo sredstava", rekla je Gojkovićeva.

Samostalni poslanik Zlatko Maksimović rekao je da je u zdravstvu veoma prisutna politika, ističući da rukovodilac u zdravstvu ne bi trebalo da bude u politici.

13.40... Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da se u Srpskoj brojne republičke zdravstvene ustanove postepeno grade, unapređuju i dovode u normalno stanje, s obzirom na to da se ranije u njih nije ulagalo. Ona je istakla da se ulaže u zdravstvene ustanove u svim dijelovima Srpske, navodeći kao primjere Univerzitetski klinički centar u Banjaluci, kao i bolnice u Bijeljini i Trebinju.

Tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, Golićeva je rekla da Srpska bilježi povećanje penzija više od 17,5 odsto.

"Aprilske penzije biće veće za dva odsto. Najveće povećanje penzija ostvareno je za vrijeme mandata aktuelnog predsjednika Vlade Željke Cvijanović", navela je Golićeva, dodajući da Fond PIO i dalje ima problem sa penzijama koje isplaćuje, a stečene su na području Federacije BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da bi svako volio da su penzije u Srpskoj kao na Zapadu, ali da treba uvažiti činjenicu da se one isplaćuju redovno, iako je Republika izašla iz teških perioda.

Savanović je ponovio da su smiješne konstatacije opozicije da je stanje u oblasti penzionog sistema najgore u istoriji Srpske, jer je aktuelna vlast, preuzimajući svojevremeno funkcije, zatekla haotično stanje u Fondu PIO.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je naveo da u zdravstvenom i penzionom fondu ne cvjetaju ruže, ali je aktuelna vlast, za razliku od nekadašnje koja je dugovala četiri i po penzije, donošenjem niza zakona i reformi unaprijedila mnoge oblasti tog sistema, uključujući smanjenje broja lažnih invalidskih penzionera.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da nisu svi rukovodioci javnih zdravstvenih ustanova loši, ali da se mora uspostaviti sistem odgovornosti u kome će se smijeniti oni koji ove ustanove dovode u dugove i po osnovu poreza i doprinosa.

"Treba kazniti one koji loše posluju", rekao je Borenović, upozorivši da Srpska, ili republičke ustanove i javna preduzeća, Fondu PIO duguju 250 miliona KM, a privreda 180 miliona KM.

Šef Kluba poslanika Socijalističke partije Slobodan Protić rekao je da je problem sa penzionim sistemom Srpske kompleksan i da se ne može riješiti jednim operativnim rješenjem.

"Naš sistem ima probleme karakteristične za sve zemlje u regionu. Sa ostvarenim povećanjem penzija od 17 odsto treba nastaviti", rekao je Protić.

12.32... Potpredsjednik NSRS Sonja Karadžić Јovičević rekla je da u Srpskoj nedostaje radne snage koja će budućim penzionerima obezbijediti penzije, jer sve više mladih i obrazovanih odlazi u inostranstvo. Ona je istakla da ima razloga za zabrinutost i da ovoj temi treba pristupiti odgovorno, utvrditi stanje i insistirati na poboljšanju.

Naglasila je da su zabrinjavajući podaci da su dugovanja javnih zdravstvenih ustanova dostigla više od pola milijarde maraka, a po osnovu doprinosa gotovo 120 miliona maraka.

Јovičevićeva je napomenula da je opozicija interpelacije uradila prošle godine i da nijedan podatak nije izmišljen, ali da su najsvježiji iz juna 2017. godine.

Poslanik SDS-a Nikola Gavrić rekao je da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj čini veliki udio u ukupnom dugu Srpske.

"Postoje visoki dugovi po osnovu kredita. Da li su uvijek bili opravdani?", upitao je Gavrić i dodao da se za ovaj sistem ne izdvaja dovoljno novca.

Govoreći o penzionom sistemu, on je naveo da u Srpskoj ima mnogo penzionera koji jedva preživljavaju.

Samostalni poslanik Slavko Dunjić smatra da je zdravstvo složen sistem u kojem je "evidentan napredak u odnosu na ranije godine".

On je naveo da je u posljednjih deset godina sprovedena reforma primarne zdravstvene zaštite, odnosno uvedena je porodična medicina koja dobro funkcioniše, ali da je skupa.

11.31... Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da stanje u oblasti penzionog sistema nije najgore u istoriji Srpske kako se tvrdi u interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Savanović je, odgovarajući na pitanja iz Interpelacije, rekao da su penzije kasnile i nisu bile redovne u periodu vlasti sadašnje opozicije.

"Godine 2000. nisu isplaćene penzije za polovinu maja, jun, jul, avgust i septembar kada je za njihovu isplatu nedostajalo oko 120 miliona KM", podsjetio je Savanović.

On je naveo da je evidentan pozitivan trend u strukturi penzija, odnosno da se povećava procenat korisnika starosne penzije u ukupnom broju korisnika i smanjuje procenat korisnika invalidske penzije.

Savanović je rekao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 30. septembar 2017. godine, bilo 263.476 zaposlenih, na šta treba dodati znatan broj zaposlenih na nivou BiH, Brčko distrikta i slično.

11.20... Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je zdravstveni sistem u Srpskoj osposobljen da pruži zdravstvenu zaštitu u svim oblastima medicine. Bogdanić je istakao da je u proteklih 12 godina mnogo urađeno na izgradnji zdravstvenih ustanova i njihovom opremanju, ali i na kadrovskom osposobljavanju.

On je naveo da teškoća u funkcionisanju ima kada je riječ o finansiranju, ali da je u tom smislu primjetan napredak u posljednje vrijeme.

"Fond zdravstvenog osiguranja je svoje obaveze smanjio za oko 20 miliona KM i povećao za oko 30 miliona KM potraživanja. Najveći broj zdravstvenih ustanova je prošle godine uspio da plati poreze i doprinose", rekao je Bogdanić.

On je ocijenio da interpelacija opozicije predstavlja jednostrane podatke, bez jasnih i stručnih analiza, s ciljem da situacija u zdravstvu bude predstavljena tendenciozno i pogrešno.

Napominjući da predstavnici opozicije godinama govore da je zdravstveni sistem propao i da ne funkcioniše, Bogdanić je istakao da je za sve ove godine stanovništvu Srpske pružana hitna i svaka druga medicinska pomoć.

10.45... Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je premijerka Srpske Željka Cvijanović u svom ekspozeu iz 2014. godine kao jedan od strateški važnih zadataka Vlade navela reformu zdravstvenog sektora, ali da nije bilo konkretnih rezultata i jasnih aktivnosti u tom smislu.

Borenović je, predstavljajući Interpelaciju za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema - prijedlog narodnih poslanika, rekao da je ona podnesena u skladu sa Poslovnikom parlamenta Srpske, navodeći da je još jedan od hroničnih problema Srpske u sektoru penzijskog i invalidskog osiguranja.

Nakon okončanja 23. redovne sjednice, trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi trebalo, po hitnom postupku, da razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Na dnevnom redu su i Prijedlog Programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, Prijedlog zakona o posebnom Registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, te Prijedlog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Narodna skupština trebalo bi da razmatra i Nacrt zakona o kulturi, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o Fondu za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Srpske, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srpskoj za period od 2018. do 2027. godine, te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2017. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije, saopšteno je iz NSRS.

Izvor: RTRS/SRNA