latinica  ћирилица
20/03/2018 |  08:54 ⇒ 12:05 | Autor: Blic

Francuska policija privela Sarkozija zbog malverzacija u predsjedničkoj kampanji

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi priveden je jutros na saslušanje u okviru istrage neregularnosti u vezi sa finansiranjem njegove izborne kampanje, rekao je zvaničnik u francuskom pravosuđu.
Uhapšen Nikola Sarkozi, bivši francuski predsjednik -
Uhapšen Nikola Sarkozi, bivši francuski predsjednik

Istraga se odnosi na navodno finanisiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine. Sarkozi može u pritvoru da provede 48 časova, piše "Le Monde". Slučaj protiv Sarkozija je otvoren 2012. godine, ali je istraga suspendovana. 2017. godine  jer je sudija odlučio da istraga ima dovoljno dokaza da počne sa krivičnim postupkom.

Muke Sarkozija počele su samo mjesec dana od kako je napustio Јelisejsku palatu 2012. godine. Naime, pošto ga više nije štitio imunitet predsjednika, postao je dostupan francuskim izvršiteljima koji ga sumnjiče za finansijske malverzacije i finansijska policija ubrzo mu je zakucala na vrata luksuzne vile u Parizu, u potrazi za dokazima koji bi rasvjetlili sumnje da je Sarkozijevu predsjedničku kampanju 2007. godine nelagalno finansirala bogata nasljednica kozmetičke kuće "Oreal", Lilijen Betankur.

Betankur, jedna od najbogatijih osoba u Francuskoj, već je tada bila osumnjičena da je nezakonito finansirala Sarkozijevu stranku. Sve je izašlo na vidjelo kada se porodični spor oko imovine milijarderke proširio 2010. na višeslojnu istragu i političku aferu. Tada su se pojavile optužbe da je Betankurova davala ilegalan novac za finansiranje Sarkozijeve stranke, što je Sarkozi oštro demantovao. Betankurova je navodno dala 50.000 evra u kešu 2007. blagajniku Sarkozijeve stranke za predsjedničku kampanju, što je daleko iznad dozvoljenih 4.600 evra za pojedinačne donacije.

Kler Tibo, koja je bila računovođa Betankurove, iznijela je optužbe i da je na ovaj način moglo da bude dostavljeno 150.000 evra, a pod lupom su bile i dvije ”koverte” od po 400.000 evra. Optužnica je još tada podignuta i to protiv jedanaest lica, među kojima je bio i Patris Mestr, koji je upravljao bogatstvom Lilijan Betankur, i nekadašnji blagajnik Sarkozijeve kampanje, kasnije ministar, Erik Vert.

Sumnje u finansiranje Sarkozijeve kampanje imaju još jednu verziju. Naime, kako je svojevremeno pisao francuski portal "Medijapar", Sarkozijevu kampanju je ilegalno finansirao ubijeni libijski vođa, Moamer Gadafi.

Iz dokumenta koje je lansirao francuski portal 2012., navodno se vidjelo da je tadašnji režim u Libiji dao milione evra za Sarkozijevu kampanju. Portal je objavio dokument kojim je Gadafi dao principijelnu saglasnost za finansiranje Sarkozijeve kampanje 2007. godine u iznosu od 50 miliona evra. Sarkozi je tužio "Medijapar" zbog falsifikata, ali je direktor ove kuće odmah uzvratio kontratužbom. U martu 2011. Gadafijev sin Saif al Islam je u jednom intervjuu zatražio da Sarkozi "vrati novac koji je prihvatio od Libije da bi finansirao svoju izbornu kampanju".

Sarkozi je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine.