latinica  ћирилица
20/03/2018 |  14:07 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Američki vojni portali: Rusija planira obarati američke avione u Siriji

Rusija je hitno prebacila u Siriju još nekoliko baterija protivvazušnog sistema "S-400" radi odvraćanja SAD od bombardovanja Damaska i vazdušne intervencije u Siriji, tvrde vojni portali.
Sirija bombardovanje (Foto: Sinhua) -
Sirija bombardovanje (Foto: Sinhua)

Internet portal "Veterans tudej" tvrdi da su Rusi odlučni da uđu u otvoren sukob sa američkim snagama koje bi učestvovale u najavljenom napadu. Glavni urednik ovog portala prenosi tvrdnje američkih izvora da su Rusi dopunskim baterijama "S-400" gotovo u potpunosti pokrili vazdušni prostor ne samo Sirije, nego i Izraela i Libana.

Američki izvori navode da Rusija jača raketne potencijale u Siriji, te da ima i operativno-taktički sistem "iskander-M" i obalni protivbrodski sistemi "3K55 bastion", koji su naoružani raketama "oniks".

Moskva je vrlo ozbiljno shvatila najave SAD da bi njihova vojska mogla nanijeti novi udar na teritoriji Sirije, tačnije na ciljeve u Damasku.

Američki stručnjaci ocjenjuju da Rusija na ovaj način "pokazuje mišiće" radi odvraćanja Vašingtona od intervencije. Ruski službeni organi nisu ni potvrdili ni demantivali ove informacije.