latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:36 | Autor: SRNA

"Irska se može osloniti na Berlin"

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da se Irska može osloniti na Njemačku u pregovorima o "Bregzitu", s obzirom na to da EU i Velika Britanija žele da zadrže otvorenu granicu, prenijeli su njemački mediji.
Angela Merkel (Foto:twitter) -
Angela Merkel (Foto:twitter)

Ona se sastala sa irskim premijerom Leom Varadkarom u Berlinu dan nakon što su pregovarači EU i Velike Britanije saopštili da nema značajnijeg napretka po pitanju irske granice, uprkos izjavama o napretku kada se radi o sporazumu o tranziciji.

"Rješenje se mora pronaći. Njemačka u potpunosti podržava stav Irske", izjavila je Merkelova.

Velika Britanija ima nešto više od godinu dana da napusti EU, a kao jedno od najtežih pitanja pokazalo se pronalaženje rješenja za zadržavanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Varadkar je naglasio da se mora sprovesti rješenje po kojem Sjeverna Irska ostaje dio carinske unije EU, dok isto mora sprovesti i ostatak Velike Britanije dok se ne postigne sporazum o funkcionalnom alternativnom rješenju, prenio je AP.

On je pozvao britansku Vladu da pruži detaljnije pismene prijedloge koji bi mogli biti zakonski obavezujući.

Varadkar smatra da, ukoliko London predloži nešto veoma slično carinskoj uniji, onda će se time riješiti veliki broj problema vezanih za irsku granicu.

"Međutim, ukoliko bude nešto dosta slabije od toga, onda neće riješiti probleme", napomenuo je irski premijer.

Izvor: SRNA