latinica  ћирилица
20/03/2018 |  16:51 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Zašto SM BiH ne isplaćuje Srebrenici obećana dva miliona maraka? (VIDEO)

Kada će Savjet ministara BiH ispoštovati odluku i dogovor iz 2015. godine, kada su na donatorskoj konferenciji opštini Srebrenica obećana dva miliona maraka? Uslov je bio da opština kandiduje projekte koji bi tim sredstvima bili finansirani što je, kako ističu u lokalnoj administraciji, i urađeno.
Srebrenica, nema uplate - Foto: RTRS
Srebrenica, nema uplateFoto: RTRS

Ovo je samo jedna od desetina srebreničkih ulica i puteva koji godinama čekaju na obnovu.

Savo Cvijetinović iz naselja Žuti Most kaže da je dobio obećanje da će njegovo naselje imati prioritet za asfaltiranje čim sredstva budu obezbijeđena. Danas iz kuće ne može bez čizama. 

Opština Srebrenica sačinila je i kandidovala Savjetu ministara listu od 28 projekata, uglavnom infrastrukturnih.

Sredstva koja su im obećana na donatorskoj konferenciji 2015. godine još čekaju.

"Mi smo odmah izradili te projekte koji su značajni za lokalnu zajednicu, uglavnom su to lokalni putevi ka selima gdje ljudi žive. Međutim, mi do danas nemamo nikakav pisani trag dokle se stiglo, da li ćemo dobiti ta sredstva, da li trebaju neki drugi projekti, da li ćemo naići na razumijevanje i mi i dalje čekamo", ističe načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Načelnik Grujičić kaže da je više puta pokušao da stupi u kontakt sa predsjedavajućim Savjeta ministara. Dodaje da je Srebrenica ispoštovala sve uslove i proslijedila potencijalne projekte.

"Moj kabinet je poslao i nekoliko mejlova kabinetu Zvizdića", dodaje Grujičić.

Srebrenica i obećana donacija ni danas nisu bile na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Podsjetimo, na istoj konferenciji, održanoj u novembru 2015. godine, Srbija je uplatila Srebrenici pet miliona evra i realizovala nekoliko infrastrukturnih projekata.