latinica  ћирилица
20/03/2018 |  17:09 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

PD "Semberija" poligon za politička prepucavanja (VIDEO)

Ne smiruju se strasti nakon izjave gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića da bi se raspodjelom zemljišta Poljoprivrednog dobra ''Semberija'' riješio problem nedostatka obradivog zemljišta u Semberiji, zbog čega mu je otvoreno pismo uputila i Sindikalna organizacija ovog dobra. Јedan od akcionara PD ''Semberija'', vlasnik kompanije ''Šipad komerc'', Vojin Mitrović, smatra da je pozadina cijele priče -politika.
PD Semberija - Foto: RTRS
PD SemberijaFoto: RTRS

2.600 hektara obradivog zemljišta u koncesiji PD ''Semberija'', ''trn je u oku'' gradonačelnika Miće Mićića, koji je 12. marta jasno i glasno rekao da bi se podjelom dijela tog zemljišta obezbijedile potrebne obradive površine semberskim poljoprivrednicima koji se bave intenzivnom proizvodnjom.

Isto misli i predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković, jer je Poljoprivredno dobro Semberija, kako je rekao, ušlo u proces privatizacije.

"Tražićemo vjerovatno u narednom periodu jednu inicijativu da raskinemo koncesiju koju je Ministarstvo poljoprivrede dalo za PD Semberiju i da tu zemlju, zajedno sa ovom opštinskom zemljom, dodijelimo poljoprivrednim proizvođačima", kaže Marković.

Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da za raskid ugovora nema osnova.

Grad Bijeljina ima dovoljno zemljišta za raspodjelu, da ne krči površine koje koristi Poljoprivredno dobro, od kojeg zavisi egzistencija 150 radnika, smatra Vojin Mitrović, vlasnik jedne četvrtine akcija.

"Gospodin Mićić ima na raspolaganju 240 hektara koje je skinuo sa skupštinske procedure koje je trebalo podijeliti poljoprivrednim proizvođačima i negdje oko 1.280 hektara zadružnog zemljišta koje je uknjiženo na grad Bijeljinu. To zemljište se ne spominje, nego se spominje PD 'Semberija' '', dodaje Mitrović.

Sindikalna organizacija PD ''Semberija'' smatra da se raspisivanje javnog oglasa za davanje u zakup 240 hektara zemljišta u svojini Srpske namjerno odgađa, jer ga koriste politički podobni bez naknade, što je gradonačelnik demantovao. Rad Poljoprivrednog dobra, i pored raznih opstrukcija, ne smije biti doveden u pitanje.

"I pored raznih blokada i intervencija njegovih miljenika i ostalih, mi smo za dva mjeseca uložili oko 800 000 maraka zbog blokada i raznih drugih stvari. Ovdje ne pričamo o kupovini akcija, nego o direktnim ulaganjima", zaključuje Mitrović.

Od trenutka kad je kompanija ''Šipad komerc'' postala akcionar PD ''Semberija'', deblokiran je račun preduzeća i isplaćene su tri plate radnicima.

Odlučni su, kažu, da dignu na noge pokleklo preduzeće koje ima perspektivu.

Smatraju da se u izbornoj godini manipuliše i poljoprivrednicima da bi se pridobili njihovi glasovi.