latinica  ћирилица
20/03/2018 |  18:19 ⇒ 21/03/2018 | 08:46 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum o restrukturisanju ŽRS vrijedan 51,3 miliona evra (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija i predstavnik Svjetske banke Siril Miler potpisali su u Banjaluci ugovor o kreditu vrijednom 51,3 miliona evra koji će biti iskorišćen za restrukturisanje Željeznica. Ovim sredstvima trebalo bi da bude riješen problem viška radnika.
Potpisan sporazum o restrukturisanju ŽRS -
Potpisan sporazum o restrukturisanju ŽRS

Kreditom će biti plaćeni: povezivanje staža radnicima koji stiču pravo na penziju, otpremnine za lica koja se odluče za dobrovoljni odlazak i socijalni program za one koji budu proglašeni tehnološkim viškom.

Dio sredstava biće uložen u prekvalifikaciju radnika, tehničku podršku i konsultantske usluge.

Naglašeno je da nijednom od 1.000 prekobrojnih radnika, radni odnos neće biti prekinut prije izmirenja svih obaveza, u šta spadaju i dugovanja nastala sudskim presudama.

"Za prvu godinu nam je plan da broj radnika smanjimo za 500, a dodatnih 500 do kraja procesa restrukturisanja, a to je do kraja 2021.", rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Od marta do decembra prošle godine, broj radnika smanjen je za 340. Toliko ih je penzionisano. Po okončanju programa oporavka, u Željeznicama će ostati 2.200 radnika. Republika Srpska, koja je trenutno vlasnik dvije trećine dionica, postaće jedini titular preduzeća.

"Osnovni zahtjev prije restrukturisanja Željeznica je bio da se pokaže da Željeznice mogu nesmetano da funkcionišu, da ne ostavljaju obaveze po osnovu poreza i doprinosa i bilo kojih drugih obaveza", kaže ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Kredit za Željeznice, koji će Republika Srpska otplaćivati 32 godine, postaće operativan nakon što bude okončana procedura u Skupštini Bosne i Hercegovine.

"Cilj ovog projekta nije samo smanjenje troškova Željeznica, nego i stvaranje uslova da Kompanija postane efikasnija i ostvari bolje rezultate kod prevoza putnika i robe", izjavio je regionalni potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler.

O ovom i ostalim zajedničkim projektima, sa predstavnicima Svjetske banke razgovarala je i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Saradnju je ocijenila kao dobru i goste upoznala s rezultatima reformskih mjera.