latinica  ћирилица
21/03/2018 |  08:10 ⇒ 11:55 | Autor: RTRS

U Srpskoj se vozi po mokrim i klizavim kolovozima

U većini krajeva Republike Srpske zbog snijega koji pada ili je padao tokom noći vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, kažu u Auto-moto savezu Republike Srpske.
Stanje na putevima - snijeg - Foto: RTRS
Stanje na putevima - snijegFoto: RTRS

U višim predjelima i preko planinskih prevoja ima ugaženog snijega na kolovozu, ali dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje na svim dionicma gdje je to neophodno.

Vozače takođe upozoravaju na poledicu, posebno preko planinskih prevoja, kao i na prilazu mostovima i tunelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

Izdvajaju putne pravce Karanovac – Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča -Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik - Konjević Polje, Karakaj - Caparde, Višegrad – Ustiprača -Rogatica i Višegrad – Brodar - Rudo.

Na svim putnim pravcima savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno.

Zbog izlivanja rijeke Save u mjestu Gašnica, na mag. putu M-14.1 Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno je obustavljen za sve kategorije vozila.

Na dionici magistralnog puta M-14 Prijedor - Novi Grad u mjestu Dragotinja, došlo je do oštećenja lijeve saobraćajne trake iz pravca Prijedora. Mjesto je propisno obilježeno dodatnom signalizacijom.

Na dionici regionalnog puta R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Na regionalnom putu R-475a Karan - Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Zbog izlijevanja rijeke Sane obustavljen je saobraćaj na putnim pravcima Blagaj-Јapra-Volar u mjestu Vitasovci, Blagaj-Radomirovac i Tukovi-Volar.

Na regionalnom putu Kifino Selo - Ulog - Klanci preko prevoja Morine obustavljen je saobraćaj zbog sniježnih smetova.