latinica  ћирилица
21/03/2018 |  08:30 | Autor: SRNA

Makedonski ministar pravde podnio ostavku

Makedonski ministar pravde Bilen Saljiji podnio je ostavku iz moralnih razloga, nakon što je tužilac prije nekoliko dana prekvalifikovao optužnicu u slučaju iz juna 2016. godine u Kumanovu kada je pregažen dječak Almir Aliju.
Makedonska policija - Foto: ilustracija
Makedonska policijaFoto: ilustracija

Saljiji je ostavku podnio sinoć, a na konferenciji za novinare rekao je da kao prvi čovjek Ministarstva pravde osjeća moralnu obavezu da podnese ostavku, navodeći da su kontroverznu odluku u slučaju "Almir" osporila i četvorica javnih tužilaca.

Slučaj se dogodio krajem juna 2016. godine u Kumanovu kada je četvorogodišnjeg dječaka Almir Aliju pregazio Boban Ilić iz Kumanova, nakon svađe sa Almirovim ocem oko toga ko je na redu u Domu zdravlja u Kumanovu. Nakon svađe u zdravstvenoj ustanovi oni su nastavili sa prepirkama, a Ilić je sjeo u svoj automobil i udario u stub pored kojeg je stajao nesrećni dječak.

Tužilaštvo je prvostepeno pokrenulo sudski proces za ubistvo, ali je nedavno prekvalifikovan kao ubistvo bez predumišljaja ili saobraćajna nesreća sa smrtnim posljedicama. Nakon prekvalifikacije krivičnog djela Ilić je izašao iz pritvora. Oštećeni smatraju da je dijete pregaženo namjerno i da Boban Ilić treba da odgovora za ubistvo.