latinica  ћирилица
21/03/2018 |  13:45 ⇒ 18:16 | Autor: SRNA

Špirić: Mektić potkopava bezbjednost BiH

Dok ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić snažno potkopava bezbjednost BiH, Predstavnički dom parlamenta BiH, nažalost, ne poklanja pažnju ovom pitanju, izjavio je poslanik u Predstavničkom domu Nikola Špirić.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

Špirić je u pauzi zasjedanja, nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog da u dnevni red sjednice bude uvrštena informacija o stanju bezbjednosti u BiH povodom alarmantnih izjava i izvještaja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, rekao novinarima da je bezbjednost postala "igračka u rukama neodgovornog ministra", a da parlament nema snage da o tome uopšte razgovara.

"Već godinama ministar bezbjednosti priča izvan BiH da u njoj postoje paravojske, parapolicije, pojedinci koji potkopavaju ustavni poredak BiH, a nešto slabije govori o paradžematima, prisustvu ISIL-a, povratnicima sa stranih ratišta", istakao je Špirić.

On je naglasio da kada Mektić govori o Republici Srpskoj kao problemu za BiH, onda dobije podršku Federacije BiH /FBiH/, a kada on govori da se razgovara o BiH, onda poslanici iz FBiH uopšte ne žele da razgovaraju o bezbjednosti u BiH.

"To je teška spoznaja i plašim se da ulazimo u teško vrijeme, a da nam naknadna pamet neće pomoći", kaže Špirić.

On je poručio da se neko igra sa naoružanjem u BiH, ali da Mektić o tome ili ne zna ili ne želi da javno govori.

"Htio sam da o tome razgovaramo na zatvorenoj sjednici, ali, nažalost, za to nisam dobio podršku", rekao je Špirić.

Na pitanje novinara da li je za SNSD prihvatljiv zahtjev za izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, Špirić je naveo da će SNSD "dozvoliti da procvjeta ljubav između HDZ-a i SDA", kako bi se vidjelo ko blokira BiH i na koji način.