latinica  ћирилица
21/03/2018 |  13:55 ⇒ 14:02 | Autor: RTRS

Sutra obilježavanje 76 godina od ustaškog pokolja u Starom Brodu

U Starom Brodu kod Višegrada sutra će biti obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 nedužnih srpskih civila, prije svega žena i djece.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Ustaške jedinice, predvođene Јurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu, u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Ovaj zločin je, ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, decenijama vješto prikrivan "u interesu bratstva i jedinstva".

- Taj prostor Podrinja bio je kroz istoriju veoma interesantan našim neprijateljima koji su željeli da ga očiste od Srba - rekao je ministar Milenko Savanović i dodao da se do polovine 19. vijeka pojavljuju nastojanja čiji je cilj da ne smije biti Srba zapadno od Drine.

Savanović je rekao da se zbog razmjera tragedije u ovom kraju od polovine marta do početka maja 1942. godine, obilježavanje ovog datuma od ove godine organizuje na republičkom nivou.

- Pokolj Srba u ovom kraju počinile su fašističke i divizije NDH, potpomognute handžar-divizijama, ubijajući stanovništvo iz Sarajeva, sa Romanije, Han Pijeska, Rogatice i okolnih mjesta - rekao je Savanović.