X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/03/2018 |  14:18 ⇒ 14:45 | Izvor: RTS

Mond: Kreativna uzavrelost uzbudljivog Beograda

Pariski dnevnik Mond objavio je reportažu iz Beograda, koji opisuje kao "uzbudljivu srpsku prestonicu", posebno ističući "kreativnu uzavrelost ovog balkanskog grada, od modernih dokova Savamale do boemske Skadarlije".
Mond: Kreativna uzavrelost uzbudljivog Beograda - Foto: RTS
Mond: Kreativna uzavrelost uzbudljivog BeogradaFoto: RTS

U članku pod naslovom 48 sati u Beogradu, novinar svjetski poznatog francuskog lista iznosi svoje utiske sa obilaska od Savamale, kvarta kod pristaništa ka kome se žure mladi Beograđani, do impresivne Kalemegdanske tvrđave nad Dunavom.

"Slika o Beogradu - čiji naziv na srpskom znači 'beli grad' - još je nejasna i obilježena ratom na Kosovu i NATO bombardovanjem, ali takvu sliku brzo odagnava vjetar obnove i kreativna uzavrelost, koji vladaju ovim balkanskim gradom, od modernih dokova Savamale do boemskog kvarta Skadarlije", tako Mond započinje reportažu.

Između Istoka i Zapada, navodi se u tekstu, Beograd čuva 2.000 godina dugu istoriju, od osmanlijske vladavine do austrougarskog perioda i Titove Јugoslavije.

"Možda bi sve to Beograd moglo učiniti novim Berlinom? Manimo se poređenja, Beograd je svoj i budi se", konstatuje novinar Monda, koji je nedavno imao prilike da se i lično uvejri u sve što srpska prestonica pruža.

Posjetu je počeo obilaskom Kalemegdana, nad ušćem Save u Dunav, gdje je primijetio vremešne harmonikaše, šahiste i zaljubljene parove na klupama, a upoznao je i prodavačicu suvenira Olgu koja mu je, kaže, na Molijerovom jeziku ispričala da joj je prva ljubav bio baš jedan Francuz.

Novinar opisuje i Spomenik zahvalnosti Francuskoj usred Kalemegdanskog parka i podsjeća da je 1999. godine bio prekriven crnom tkaninom u znak protesta zbog NATO bombardovanja u kojem je i Francuska učestvovala.

"Ovuda protiče 2.000 godina istorije – između rimskih grobova, osmanlijskih mauzoleja, nekadašnjeg Titovog bunkera koji on nikada nije upotrebio, vojnog muzeja na otvorenom s tenkovima“, opisuje francuski novinar svoje utiske sa Beogradske tvrđave, uz zaključak da je pogled na grad odatle veličanstven.

Članak je objavljen nakon ovomjesečne posjete novinara Monda Beogradu, koju je Turistička organizacija Srbije organizovala u sklopu svojih redovnih aktivnosti na promociji Srbije kao turističke destinacije na francuskom tržištu.

Dnevni list Mond u Francuskoj prati 2,7 miliona čitalaca, a njihovo digitalno izdanje mjesečno bilježi između 90 i 100 miliona pregleda.