latinica  ћирилица
21/03/2018 |  15:45 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Šamac: Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama u Šamcu obilježilo je 21. mart -Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom. U Dnevnom centru održana je kreativna radionica.
Dan osoba sa Daunovim sindromom - Foto: RTRS
Dan osoba sa Daunovim sindromomFoto: RTRS

Tijana Ninković iz Šamca je, uz mnogo podrške i ljubavi u porodici, ali i razumijevanja nastavnika, uspješno završila osnovnu školu i stekla nove socijalne vještine.

Druženje sa vršnjacima tu ne prestaje, redovno pohađa kreativne radionice u Dnevnom centru.

U Udruženju za pomoć licima sa posebnim potrebama kažu da prema njihovim podacima, na području Šamca ima sedmoro osoba sa Daunovim sindromom, među njima četvoro djece.

"Potrebno je da osobe sa Daunovim sindromom imaju punu podršku države, punu podršku onih koji mogu da pomognu na najvišem nivou, jer moramo da se ugledamo na zapadne zemlje koje takvim osobama daju mnogo značaja", kaže predsjednik UG za pomoć licima sa posebnim potrebama opštine Šamac Stanislav Milovanović.

"Osobe sa Daunovim sindromom ne traže nikakav lijek niti je u pitanju nekakva bolest, nego samo žele da budu integrisani u društvo i da budu kao takvi prihvaćeni od strane društva", rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Šamac Slobodan Stojić.

Opština Šamac budžetom je obezbijedila pet hiljada maraka za sufinansiranje rada Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama, a pomogla je i angažovanje logopeda i defektologa za rad sa djecom.