latinica  ћирилица
21/03/2018 |  16:27 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

ANURS: Okrugli sto povodom Svjetskog dana šuma

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske organizovala je okrugli sto povodom Svjetskog dana šuma u cilju očuvanja šumskih kompleksa i poboljšanja kvaliteta šuma. Ovaj dan je ustanovljen da bi se ukazalo na značaj šuma.

Srpska i BiH bogate su šumama koje predstavljaju jedan od najznačajnijih resursa. Učesnici skupa u Banjaluci kažu da je jedan od problema uništavanje ovog prirodnog bogatstva.

"Priroda se na određen način buni, riječ je o tome da imamo poplave, požare, klimatske poremećaje, uveliko je čovjek za to kriv", ističe predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Prema zvaničnim podacima, 51 odsto površine u Srpskoj pokriveno je šumama. Stručnjaci kažu da je potrebno više investirati u dugoročan razvoj šumarstva.

"Možemo reći da su kod nas trendovi povećanja površina pod šumama, ali isto tako moram istaći da je i obim sječa u posljednjem periodu u Srpskoj nešto veći. Isto tako, obim pošumljavanja je značajno manji", kaže prof. Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga.

Povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, šumska gazdinstva u Srpskoj organizovala su podjelu sadnica, a tako je bilo i u Tesliću.

"Mi smo danas podijelili 5.200 sadnica, od čega je 4.600 smrče i oko 600 sadnica bijelog bora, od toga 200 sadnica ide školama, a ostatak privatnim licima", rekao je direktor Šumskog gazdinstva "Borja" Teslić Mišo Stojanović.

I u Modriči je Svjetski dan šuma obilježen podjelom 300 besplatnih sadnica.