latinica  ћирилица
21/03/2018 |  19:55 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Davidović: Pružiti priliku oboljelima od Daunovog sindroma da rade

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović rekla je da su djeca i mladi koji boluju od Daunovog sindroma populacija koju bi trebalo uključiti u svakodnevni život, te im pružiti priliku i da rade, u skladu sa svojim mogućnostima.
Јasmina Davidović - Foto: SRNA
Јasmina DavidovićFoto: SRNA

"To su dobre, komunikativne i vedre osobe, koje ne bi trebalo da stavljamo na margine, jer su vrijedne isto koliko i tipične osobe", rekla je Srni Davidovićeva, koja u Banjaluci prisustvuje manifestaciji "Јa, sličan tebi, postojim", povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Ona je istakla značaj da društvo u cjelini ima osjećaj za djecu i mlade sa Daunovim sindromom, te da se podigne nivo svijesti kod ljudi da su ove osobe značajan segment društva.

Davidovićeva je napomenula da resorno ministarstvo podržava udruženja i organizacije koje vode računa da ova lica dobiju potrebnu pažnju društva i da budu uključena u svakodnevni život, te podsjetila da Ministarstvo svake godine izdvaja novčanu podršku za udruženja koja se kroz svoje aktivnosti bave djecom sa posebnim potrebama.

Direktor Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Željka Perišić rekla je ranije Srni da je manifestacija "Јa, sličan tebi, postojim" organizovana kako bi djeca i mladi sa Daunovim sindromom, ali i svim drugim poteškoćama, predstavili svoje mogućnosti kroz bogat kulturno-umjetnički program, ali i ukazali na veliki značaj inkluzije ovih lica u kulturi.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Izvor: SRNA