latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:09 | Autor: RTRS

Saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima

Zbog izlijevanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica, na magagistralnom putu M-14.1 Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.
Snijeg - prohodnost puteva - Foto: RTRS
Snijeg - prohodnost putevaFoto: RTRS

Na dionici magagistralnog puta M-14 Prijedor - Novi Grad u mjestu Dragotinja, došlo je do oštećenja lijeve saobraćajne trake iz pravca Prijedora. Mjesto je propisno obilježeno dodatnom signalizacijom.

Na regionalnom putu R-475a Karan - Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Na dionici regionalnog puta R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta R-477 a Moštanica-Kozarska Dubica, u km 13+750, u mjestu Božići, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom za putnička vozila, dok je ovom dionicom za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na regionalnom putu Kifino Selo-Ulog-Klanci preko prevoja Morine obustavljen je saobraćaj zbog sniježnih smetova.

Na većini ostalih puteva u Srpskoj saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima. Zbog sniježnih padavina na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja na istoku Srpske, vozače  iz AMS upozoravaju na mjestimično ugaženi snijeg i poledicu na kolovozu.

Izdvajaju putne pravce: Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, Podromanija-Ljubogošta preko Romanije, Trnovo-Foča, preko Rogoja, a vjetar dodatno stvara sniježne nanose i otežava odvijanje saobraćaja na putnom pravcu: Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno, zatim na području Nevesinja i Kalinovika. Zbog niskih temperatura upozoravamo na poledicu i u nižim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. U kotlinama i duž riječnih tokova, kao i preko planinskih prevoja, skrećemo pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Izdvajamo putne pravce Karanovac – Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča -Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik - Konjević Polje, Karakaj - Caparde, Višegrad – Ustiprača -Rogatica i Višegrad – Brodar - Rudo. Na svim putnim pravcima savjetuju opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Izdvajamo putne pravce Karanovac – Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča -Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik - Konjević Polje, Karakaj - Caparde, Višegrad – Ustiprača -Rogatica i Višegrad – Brodar - Rudo. Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno.