latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:44 | Autor: SRNA

Voda jedan od najznačajnijih resursa

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović rekao je povodom 22. marta - Svjetskog dana voda, da je voda jedan od najznačajnijih resursa Srpske i da će do kraja 2021. godine biti uloženo 190 miliona KM u zaštitu od poplava.
Rijeka Vrbas - Foto: RTRS
Rijeka VrbasFoto: RTRS

"Republika Srpska, sa higijenskog aspekta, ima veoma kvalitetnu vodu. Јedan smo od predjela sa možda najzdravijom vodom koju koristimo za piće. Ovogodišnji moto obilježavanja Dana voda je `Priroda za vodu`", naveo je Stojanović.

On je istakao da Srpska mnogo ulaže u očuvanje vodotoka, kako u zaštitu od poplava, tako i u zaštitu voda od zagađenja.

"Paralelno se radi na zaštiti voda, a istakao bih plan upravljanja vodama u oblasti riječnog sliva Trebišnjice i Save. Redovno se prati kvalitet i kvantitet voda, a prioritet je zaštita vodotokova od zagađenja", naglasio je Stojanović.

On je dodao da se Ministarstvo bavi i upravljanjem i korištenjem voda, kako za stanovništvo, tako i u oblasti poljoprivrede, hidroenergetike i turizma.

Skupština UN je rezolucijom od 22. februara 1993. godine odlučila da se 22. mart obilježava kao Svjetski dan voda i da se tako u cijelom svijetu skrene pažnja na probleme u vezi sa vodom i vodnim resursima.

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana voda za BiH biće organizovana danas u Mostaru, gdje će na radnom skupu učestvovati predstavnici svih nadležnih institucija iz Republike Srpske i Federacije BiH, te zajedničkih organa BiH.

Voda zauzima tri četvrtine površine Zemlje, a više od 97 odsto su slane vode.

Manje od tri procenta su slatkovodni resursi, od čega su 2,15 odsto pod vječitim snijegom i ledom.