latinica  ћирилица
22/03/2018 |  10:54 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Vlada Srpske danas se nije izjasnila o IPA programu za BiH, za prošlu godinu

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici u Banjaluci zaključila je da nije u mogućnosti da se izjasni o Informaciji o Sporazumu o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za prošlu godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Obrazloženo je da postoji niz nepravilnosti u provođenju procesa programiranja programa IPA za BiH za 2017. i da u potpunosti nisu uvažavani stavovi nadležnih institucija iz Srpske u procesu izrade pojedinih akcionih dokumenata koji čine sastavni dio ovog Sporazuma.

Rečeno je i da Vlada ne prihvata bilo kakve aktivnosti definisane u okviru programa aktivnosti za BiH za prošlu godinu koje nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u Bosni i Hercegovini. Vlada Srpske zahtijeva da se sve buduće aktivnosti u vezi sa paketom IPA vrše isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu je neophodno i neizostavno pravovremeno učešće svih relevantnih institucija iz Srpske kako bi se omogućilo efikasno provođenje projekata u budućem periodu.

Ministarstvo finansija zaduženo je da, u koordinaciji sa Ministarstvo za ekjonomske odnose i regionalnu saradnju o ovim zaljučcima obavijesti Ministarstvo finansija i trezora BiH. 

Vlada je utvrdila Prijedlog pravilnika o sufinansiranju projekata u izrazito nerazvijenim opštinama. Budžetom je predviđen grant od 2.300.000 KM za finansiranje izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica. Od ovih sredstava, dva miliona KM planirana su za redovno finansiranje izrazito nerazvijenih opština, dok je 300.000 KM planirano za sufinansiranje projekata u ovim lokalnim samoupravama.

Projekti mogu biti iz oblasti poljoprivrede proizvodnje, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture, zdravstvene zaštite stanovništva, pomoći socijalno ugroženima, obrazovanja, sporta, kulture, pomoći u izgradnji vjerskih objekata.

Predloženo je da maksimalni iznos sredstava za sufinansiranje bude do 30.000 KM. Kod dodjele sredstava biće nemoguće da jedna opština iz dva izvora budžeta dobije podršku za isti projekat.