latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:16 | Autor: RTRS

PU Foča: U Srpskoj sve više ilegalnih migranata

U Policijskoj upravi Foča ističu da je sve veći priliv ilegalnih migranata, koji preko BiH pokušavaju da se domognu zemalja Zapadne Evrope.
Pres PU Foča -
Pres PU Foča

Od početak ove godine, policija je u šest opština u zoni odgovornosti Policijske uprave Foča pronašla 79 migranata, od čega 50 u martu.

Strani državljani bez potrebnih identifikacionih dokumenata nelegalno ulaze u Republiku Srpsku, na području opština Čajniče, Rudo, Višegrad, Novo Goražde i Foča, iz Crne Gore i Srbije.

Zamjenik načelnika Policisjke uprave Foča Radenko Vasiljević ističe da migrante policija pronalazi uglavnom same, te da su slobode lišeni državljani BiH, koji su ih prevozili, jer je to krivično djelo.

"Ilegalni migranti su najčešće iz Sirije, Libije, Palestine, Alžira i Pakistana", kaže Vasiljević.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Foča Duško Tomović pojašnjava da je migrantima cilj da pređu do Sarajeva, da bi se potom nastavili put ka Zapadnoj Evropi.

"Mi smo tranzitni put za one koji idu najčešće iz Crne Gore", rekao je Tomović.

On je podsjetio da je fočanska policija ove sedmice u Miljevini, na putu Foča-Sarajevo, uhapsila jednog državljanina BiH koji je prevozio četiri ilegalna migranta.

"Protiv njega je podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH za krivično djelo krijumčarenje ljudi, dok su migranti predati Agenciji za strance BiH", naveo je Tomović.

Izvor: R.Obrenović/RTRS