latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:59 | Autor: RTRS

"Noćni vukovi" posjetili kompleks ruskog sela i crkvu kod Doboja (FOTO)

Članovi ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi" stigli su danas u Doboj, gdje su u naselju Ritešić posjetili kompleks ruskog etno-sela u izgradnji i Manastira Svete Matrone Moskovske.
Doboj: Noćni vukovi - Foto: SRNA
Doboj: Noćni vukoviFoto: SRNA

Predstavnik ove bajkerske grupe Vladimir Smirnov rekao je da se u Ritešiću osjeća kao kod kuće i da je oduševljen Manastirom i ambijentom.

"Ovo hodočašće se organizuje dva puta godišnje u proteklih deset godina, sa stanicama kod manastira, crkava, te kulturno-istorijskih znamenitosti koje su u vezi sa ruskom istorijom ili svjedoče o rusko-srpskim kulturnim vezama", naveo je Smirnov i dodao da u hodočašću učestvuju i obični ljudi koji žele da se druže, upoznaju nove sredine i šire kulturne veze.

Član "Noćnih vukova" Saša Borisov rekao je da sa putovanja nosi pozitivna iskustva i uočava bliskost sa otvorenim i gostoprimljivim ljudima. Dodao je da se poslije Ritešića vraćaju u Srbiju, a da će utiske sumirati na konferenciji za novinare 27. marta u Ruskom domu u Beogradu.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić zhvalio je gostima iz Rusije što su posjetili Ritešić i što nose poruke mira i ljubavi pravoslavnom, ali i svim narodima na području BiH. Podsjetio je da je u Ritešiću, u organizaciji ovog udruženja, u septembru otkrivena spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom.

U Ritešiću se od 2009. godine realizuje projekt izgradnje Manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. Projekat, koji je iniciarao Gajić, dobio je blagoslov Srpske pravoslavne crkve i pri kraju je izgradnja dominantne crkve u neoruskom stilu sa pet kupola visine 19 metara, zvonikom i parohijskim objektom. Gajić je rekao da radovi zahtijevaju znatna ulaganja i pozvao sve ljude dobre volje da učešćem doprinesu nastavku radova, između ostalog, oslikavanju unutrašnjih zidova hrama i izradi konačišta. Ciljevi ovog projekta su promovisanje ideje jedinstva svih pravoslavnih naroda, te širenje ruskog jezika i kulture.