latinica  ћирилица
22/03/2018 |  16:28 ⇒ 23/03/2018 | 07:57 | Autor: RTRS

CVIЈANOVIĆ: Vlada će pomoći u sanaciji štete i u domaćinstvima i u poljoprivredi

Vlada Republike Srpske razmatrala je izvještaje premijerke Željke Cvijanović i resornih ministarstava o situaciji na poplavljenim područjima. Zaključeno je da Ministarstvo poljoprivrede sa jedinicama lokalne samouprave napravi procjenu štete na poplavljenim poljoprivrednim gazdinstvima, a Direkcija za obnovu i izgradnju procjenu štete na poplavljenim objektima. Premijerka uvjerava da će Vlada učiniti sve da sanira nastalu štetu.

Vlada Srpske je u stalnom kontaktu sa načelnicima opština koje su zadesile poplave, kaže premijerka Željka Cvijanović za Srnu. Najavila je da će Vlada i ovaj put učiniti sve da pomogne u sanaciji štete. 

"Neka područja sam obišla i pratim dešavanja na terenu. Važno je da građani znaju da nije izostala pravovremena reakcija iz Vlade i da će i ovaj put Vlada učiniti ono što je u njenoj moći kako bi šteta bila sanirana i u domaćinstvima i u poljoprivredi", istakla je Cvijanović.

Nakon razmatranja Informacije o stanju u poplavljenim područjima, donijeti su zaključci. 

"Zadužili smo Republičku direkciju za obnovu i izgradnju da zajedno sa jedinicama lokalne samouprave načini procjenu štete kako bi se pomoglo u sanaciji objekata koji su poplavljeni. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će, takođe, uz pomoć jedinica lokalne samouprave napraviti procjenu štete i planiramo pomoć i poljoprivrednicima", dodala je premijerka Srpske.

Premijerka je istakla da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, od opština, pribaviti operativne troškove nastale tokom ovih poplava, koje će Vlada uplatiti. 

"Naravno, ove podatke u zavisnosti od toga koliko će se vodostaji smirivati će se prezentovati Vladi i tada će se ocijeniti koliko je novca potrebno jer još uvijek su poplave u toku, nemamo procjene sa terena tako da je u ovom trenutku nemoguće reći koliko će sredstava biti potrebno", rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Prema najnovijim informacijama, očekuje se stagnacija vodostaja rijeke Save, te da neće biti dodatnih plavljenja, a Sana i Una su u okviru vodostaja koji nisu alarmantni.