latinica  ћирилица
22/03/2018 |  18:23 ⇒ 23/03/2018 | 07:38 | Autor: RTRS

Vodostaj Save stagnira, opasnost za stanovništvo ipak nije prestala (FOTO)

Iako vodostaj Save u Srpcu i Gradišci stagnira, opasnost za stanovništvo nije prestala. Civilna zaštite prati situaciju na terenu i pomaže ugroženima, jer probleme sada prave podzemne vode.

U Srpcu nema novih plavljenja. U Bajincima, Gaju i Kobašu i dalje je polavljeno 25 kuća. Problem predstavljaju podzemne vode koje prijete branjenom području.

"Negdje su već bašte i dvorišta natopljeni. Septičke jame se izlijevaju jer nemamo kanalizacije i to sve ugrožava i zdravlje", naveo je Nikola Dumonjić iz sela Bajinci kod Srpca.

Lokalna vlast u saradnji sa Republičkim štabom civilne zaštite rješava problem podzemnih voda u najugroženijim dIjelovima opštine.

"U pitanju su podzemne vode i gdje već radimo na postavljanju pumpe velikog kapaciteta u saradnji sa Republičkom civilnom zaštitom koj se nalazi na našem terenu", istakao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Gradiška - poplave

U opštini Gradiška u nebranjenom dijelu ugroženim domaćinstvima se dodstavlja redovno pitka voda i stočna hrana za evakuisanu stoku. U branjenom dijelu pod budnim okom su nasipi.

"Stalno smo u kontroli. Imamo noćna dežurstva i ljudi su na nasipima", izjavio je Slobodan Knežević iz Civilne zaštite Gradiška.

"Nasipi su trenutno u dobroj situaciji bez obzira što je visok vodostaj rijeke Save. Međutim, noćas se na ovom djelu nasipa pojavilo jedno klizište i mi radi preventive navozimo kameni materijal da bi opteretili kosinu i da klizište ne ide dalje", istakao je Goran Vukotić iz ЈP "Vode Srpske".

Poslije višednevnog intenzivnog porasta, u večernjim satima vodstaj rijeke Save u Gradišci počeo je da opada.