latinica  ћирилица
23/03/2018 |  07:37 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Sava u blagom porastu; U Srpcu problem podzemne vode

Vodostaj Save u Srpcu je u blagom porastu, dok u Gradišci stagnira. Opasnost za stanovništvo još nije prestala.
Srbac-poplave - Foto: RTRS
Srbac-poplaveFoto: RTRS

Sava je u Srpcu u blagom porastu, te je premašena kota vanredne odbrane od poplava za 63 centimetra i vodostaj je u 8.00 časova iznosio 1003 centimetra. 11 kuća je poplavljeno, od čega osam u Kobašu. Kobaš je najugroženiji i osim poplavljenih kuća, 20 je zaplavljeno.

U selima Bajinci i Gaj u nebranjenom području ugrožene su četiri kuće. U naselju Trnjačani dvije kuće su zaplavljene i do njih se može samo čamcima. U Bajincima rijeka Sava je poplavila i groblje i crkvu Svetog kneza Lazara. 

Načelnik Opštine Srbac Mlađan Dragosavljević jutros je za našu televiziju rekao da nasipi nisu u opasnosti i da nema novih plavljenja, ali da trenutno najveći problem prave podzemne vode.

U područjima koja su ugrožena podzemnim vodama Civilna zaštita ispumpava određene količine vode kako bi se pokušalo stabilizovati stanje.

Mobilne ekipe Republičke uprave civilne zaštite mještanima dostavljaju ono što im je najpotrebnije. Ljudima su najviše potrebni hrana, pijesak, vreće, čizme, a nekoliko domaćinstava je tražilo i drva za ogrijev.

Iako je vodostaj Save u Gradišci u opadanju, još uvijek je premašena kota vanredne odbrane od poplava. Vodostaj je u 8.00 časova iznosio 886 centimetara i iznad kote je 156 centimetara.

Vodostaj Save u Kozarskoj Dubici jutros je manji za tri centimetra u odnosu na proteklu noć.

Specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, sa pumpama velikog kapaciteta angažovane u Gradišci, Srpcu i Kozarskoj Dubici.

Vodostaj Save u Brodu i dalje raste, a na nasipu su organizovana stalna dežurstva. Načelnik opštine, Ilija Јovičić, kaže da ima zaplavljenih objekata na mjestima gdje je niži nasip, te u nebranjenim dijelovima. Na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je vodostaj Save na tom području 847 centimetara. Savski nasip je stabilan, ali postoji strah od naglog topljenja snijega

U Šamcu su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

U Semberiji je i dalje na snazi redovna odbrana od poplava. Vodostaj Save u blagom je porastu i na vodomjernoj stanici u Rači jutros je iznosio 718 centimetara, što je za 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. U nebranjenom području MZ Novi voda je nadomak prvih kuća.

Vodostaj Drine i dalje opada i u protekla 24 časa smanjen je za 34 centimetra. Ne očekuje se veći porast vodostaja, pogotovo prije topljenja snijega, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Na području Brčko distrikta, zbog porasta vodostaja Save, na snazi su redovne odbrane od poplava. Vodostaj Save je tokom jučerašnjeg dana iznosio je 691 centimetar. Vanredne mjere u Brčkom proglašavaju se kada Sava dostigne nivo od 700 centimetara. Problema sa klizištima nema, pojavio se odron na lokaciji Fabrike vode na Plazuljama.