latinica  ћирилица
23/03/2018 |  07:55 ⇒ 11:52 | Autor: RTRS

Snijeg otežava saobraćaj

Snježne padavine koje su tokom noći zahvatile veći dio Republike Srpske znatno su otežale saobraćaj.
AMSRS -
AMSRS

Prema informacijama Auto-moto saveza Republike Srpske, snijeg je prestao padati u istočnim krajevima i u Hercegovini i nema vjetra koji je sinoć formirao sniježne nanose.

Ipak, kolovozi su i dalje zasnježeni na svim dionicama u višim, planinskim predjelima. Izdvajaju se putni pravci Karanovac-Kneževo-Ugar, Kotor Varoš-Teslić, preko prevoja Borja, Bijeljina-Tuzla, preko prevoja Banj Brdo, Tuzla-Karakaj, preko Crnog Vrha, Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, Podromanija-Ljubogošta, preko Romaniije, Pale-Јahorina, Sarajevo-Foča, preko prevoja Rogoj, Foča-Gacko, preko prevoja Čemerno.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obustavljen je saobraćaj u federalnom dijelu putnog pravca Bijeljina-Tuzla (preko prevoja Banj Brdo). U potpunosti je neprohodan putni pravac M-15 prevoj Mliništa-Glamoč, takođe na strani FBiH, dok je dionica od Mrkonjić Grada do prevoja Mliništa prohodna.

Na regionalnom putu Do-Berkovići-Plana na snazi je zabrana saobraćaja za kamione.

Na regionalnom putu Ulog-Klanci, preko prevoja Morine, saobraćaj je zbog visokih sniježnih smetova u potpunosti obustavljen. U toku je čišćenje regionalnog puta Ćesim-Luka-Pridvorci, kao i prevoja Trusina (Nevesinje-Berkovići) i očekuje se da će uskoro biti prohodni.

Na putnom pravcu Dobro Polje-Miljevina iz AMS vozače upozoravaju na česta obrušavanja snježnih lavina na kolovoz.

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna i sporija vožnja, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog izlivanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica, na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Novi Grad, u mjestu Dragotinja, došlo je do oštećenja lijeve saobraćajne trake iz pravca Prijedora. Mjesto je propisno obilježeno dodatnom signalizacijom.

S obzirom da postoji mogućnost ugrožavanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone ukupne mase, na dionici magistralnog puta Brod-Velika Brusnica, na odbramdbenom nasipu rijeke Save.

Na regionalnom putu Karan-Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen.

Na dionici regionalnog puta Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog Moštanica-Kozarska Dubica, u mjestu Božići, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom za putnička vozila, dok je ovom dionicom za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na regionalnom putu Kifino Selo-Ulog-Klanci, preko prevoja Morine, obustavljen je saobraćaj zbog snježnih smetova.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina.

Iz AMS Srpske izdavajaju putne pravce Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, Sarajevo-Foča, Foča-Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik-Konjević Polje, Karakaj-Caparde, Višegrad-Ustiprača-Rogatica i Višegrad-Brodar-Rudo.

Na svim putnim pravcima savjetuje se oprezna vožnja uz obavezno posjedovanje zimske opreme. Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Snježne lavine na putu Foča-Sarajevo

Snježne lavine u kanjonu Bistrice otežavaju saobraćaj na putu Foča-Sarajavo i zadaju probleme zimskim službama, ali nije bilo zastoja i obustave saobraćaja, rečeno je u preduzeću "Srbinjeputevi".

Na istom putnom pravcu, na prevoju Rogoj, visina snijega je oko 60 centimetara, a vjetar stvara snježne nanose veće od jednog metra.

Na magistralnom putu Foča-Tjentište noćas je došlo do kratkotrajnog prekida saobraćaja u mjestu Popov Most, gdje se na kolovozu popriječio kamion, koji je ubrzo sklonjen. Na tom pravcu, preko prevoja Prijeđel, vjetar je stvarao mnogo problema nanoseći snijeg na kolovoz.