latinica  ћирилица
23/03/2018 |  11:51 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Šolaja: Dvostruki standardi Zapada o statusu Kosova i Srpske

Međunarodna zajednica primjenjuje dvostruke standarde kada je riječ o izgradnji kapaciteta i funkcionisanja institucija u Republici Srpskoj i samoproglašenom Kosovu, izjavio je danas u Beogradu profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja.
Miloš Šolaja (foto: rs.n1info.com) -
Miloš Šolaja (foto: rs.n1info.com)

Šolaja je, na međunarodnoj naučnoj konferenciji pod nazivom "Kosovo sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima", istakao da je dvojak pristup međunarodne zajednice očigledan u brojnim primjerima razgradnje već formiranih institucija Srpske i, s druge strane, formiranja novih institucija samoproglašenog Kosova.

"Institucije u Srpskoj su nakon rata u BiH bile gotovo potpuno zaokružene u smislu državnosti, a onda su, intervencijama visokog predstavnika međunarodne zajednice, u velikoj mjeri razvlašćivane kroz proces centralizacije", naglasio je Šolaja.

On kaže da samoproglašeno Kosovo ni danas nema mnoge institucije, te da su one koje ima građene uz pomoć međunarodne zajednice.

Šolaja je u izlaganje "Kosovo i Republika Srpska - komparativna analiza" istakao da su razlike najvidljivije u oblasti spoljnih poslova i da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srpske ukinuto pod pritiskom.

On je naveo da je primjena dvostrukih standarda očigledna i na primjeru vojske koja je postojala u Republici Srpskoj, a koja je kroz reforme nestajala, dok se za samoproglašeno Kosovo, koje je nema, sada radi na tome da bude osnovana.

"Kosovo nema efektivnu kontrolu na teritoriji i nad svim svojim stanovnicima, a nema ni efikasnu vlast jer svi stanovnici ne slijede vlast Kosova, koja u suštini nema zaokruženu državnost, za razliku od Republike Srpske", konstatovao je Šolaja.

Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom "Kosovo sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima" organizovali su Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i beogradski Institut za međunarodnu politiku.