latinica  ћирилица
23/03/2018 |  15:18 ⇒ 24/03/2018 | 08:27 | Autor: RTRS

Srpska pruža pravnu pomoć u borbi za imovinu Srba u FBiH

Odlukom Vlade Srpske biće formirano pet kancelarija za pružanje pravne i druge neophodne pomoći Srbima koji imaju imovinu u Federaciji BiH, da bi zaštitili svoje vlasništvo.

Zaključen je i Protokola o saradnji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kojim bi bilo regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostavljanja ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH.

Ova odluka Vlade prvi je korak u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa Srba u Federaciji BiH, poručuju iz Odboru za zaštitu i očuvanje srpske imovine u FbiH, koji čine 20 udruženja Srba.

- Јučerašnja odluka Vlade je do sada nama najveći podstrek u daljem radu da pomognemo svim Srbima da zaštite svoju imovinu i vlasništvo u FBiH - kaže Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu i očuvanje srpske imovine u FBiH.

RUGIP i resono ministarstvo Vlade Srpske od sada će zajednički djelovati u zaštiti Srpske imovine u Federaciji BiH.

Na području opština Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Nevesinje i Zvornik i u Banjaluci biće kancelarije za besplatnu pravnu pomoć.

- Trebalo bi da Srbi dobiju jedan novi pravni okvir i zaštitu predsjednika Republike koji je posebno zainteresovan da zaštiti Srbe na svim teritorjama na kojima žive - ističe Radovan Grajić iz Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

Klub poslanika SNSD-a u NSRS, Ustavnom sudu BiH uputio je i Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH u kojem je ukazano na štetne posljedice do kojih bi dovela primjena osporenog Zakona, u smislu omogućavanja preknjižavanja imovine i legalnog raspolaganja novih vlasnika.

Kako Zakon propisuje procedure kojima se nesumnjivo krše imovinska prava građana, Ustavnom sudu upućen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom će se obustaviti primjena ovog zakona do okončanja postupka po Zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

U RUGIP-u podsjećaju da je 2011. predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na Zakon o premjeru i katastru koji je predviđao novu evidenciju o nekretninama u Republici Srpskoj, takođe podnio inicijativu Ustavnom sudu BiH i upravo zbog predviđanja netransparentnosti pozivanja stranaka.

- Smatramo da će Ustavni sud BiH prihvatiti i ovu inicijativu, cijeneći da su isti razlozi kao i 2011. i ovu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zaakona o zemljišnim knjigama FbiH, ako ništa donijeti odluku o privremenoj zabrani - kaže Bosiljka Predragović, direktorka RUGIP-a.

Prema popisu iz 1991. u Federaciji BiH živjelo je 475 hiljada Srba. Popisom iz 2013, 56 hiljada, a 419 hiljada Srba ima nekretinu u FBiH, poručuju iz Odboru za zaštitu i očuvanje srpske imovine u FBiH