latinica  ћирилица
23/03/2018 |  15:41 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

U donjem toku Save vodostaji blago povećani – da li će topljenje snijega pogoršati situaciju?

Vodostaj Save u gornjem toku stagnira, dok se u donjem toku blago povećava. Na području Gradiške, Srpca, Broda i Šamca i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava.

Nema opasnosti od izlijevanja rijeke, ali problem stvaraju podzemne vode i naglo topljenje snijega. Redovna odbrana od poplava na snazi je u Bijeljini i Brčkom. Nasipi su sigurni, na udaru su samo nebranjena područja.

Sava stagnira u Brodu. Vodostaj je 848 centimetara. Nasip je stabilan i rijeka će ostati u koritu, ali nadležne more druge brige.

- Podzemne vode koje se pojavljuju ili će se tek početi pojavljivati kad Sava počne da se povlači, a drugi problem jer je tokom noći i jutra pao veliki snijeg koji se za nekoliko sati otopio i vodu očekujemo u obodnom kanalu i sigurno će napraviti određene probleme - kaže Goran Garačić, zamjenik komandanta Štaba za vanredne situacije u Opštini Brod. 

Sava miruje i u Srpcu, ali s obzirom da su podzemne vode ugrozile domaćinstva u naselju Trnjačani, angažovana je Specijalizovana jedinica Republičke uprave Civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta i jedan čamac sa posadom za spasavanje na vodi i pod vodom.

- Nivo vode malo opada, uglavnom zaustavljeno je širenje vode prema ostalim mjestima - istakao je Dalibor Košutić, iz Opštinskog štaba Civilne zaštite Srbac. 

Zbog nestanka struje danas je bio prekinut i rad pumpne stanice Bajinci koja je ponovo u funkciji. Iako nema više opasnosti od Save, mještani nebranjenih srbačkih naselja i dalje na oprezu.

Stoku su sklonili na sigurno i stanovnici nebranjenog područja semberske Mjesne zajednice Novi, gdje je voda nadomak prvih kuća.

- Mi očekujemo veliki vodostaj pored ove nepogode i spremni smo da očekujemo to nevrijeme - napomenuo je Miko Stević, predsjednik Civilne zaštite mjesne zajednice Novi.

U Bijeljini i Brčkom vodostaj je neznatno povećan. I pored očekivanog plavnog talasa za vikend , Sava u Semberiji ne bi trebalo da pređe kotu redovne odbrane od poplava. Nasipi su stabilni i nema opasnosti od izlijevanja.