latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:44 | Autor: SRNA

"Ustavni sud BiH da odbaci zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike"

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović očekuje da će Ustavni sud BiH odbaciti zahtjev deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske kojim se traži ocjena ustavnosti Zakona o Danu Republike.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Uvjeren sam da će Ustavni sud BiH prihvatiti obrazloženje Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom tog zahtjeva iz Republike Srpske, jer je odluka o Danu Republike legalna i legitimna i urađena prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je to verifikovao i potvrdio", rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je dodao da Republička organizacija pozdravlja zaključak Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani iz Republike Srpske u kojem se navodi da je takav zahtjev delegata Vijeća naroda neustavan i da bi ga Ustavni sud BiH kao takvog trebao odbaciti.

"Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati zahtjev deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske kojim se traži ukidanje Dana Republike, mi ćemo kao oštećena strana, jer su svi naši izginuli za Republiku Srpsku čiji je simbol 9. januar - Dan Republike, iskoristiti sva domaća i međunarodna prava da se tome suprotstavimo, uključujući i proteste uz zahtjev da se ubuduće u Republici Srpskoj odbaci svaka odluka Ustavnog suda BiH", poručio je Mitrović.

Mitrović je zaključio da će ovaj stav podržati i sve druge organizacije proistekle iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, studentske organizacije, druga patriotska udruženja i javnost.

Zahtjev deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske kojim se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti Zakona o Danu Republike je neustavan i Ustavni sud BiH bi ga kao takvog trebao odbaciti, navodi se u integralnom tekstu Tima za pripremu odgovora i učešće u odbrani povodom tog zahtjeva.

Deset delegata Vijeća naroda Republike Srpske u zahtjevu podnesenom 25. januara ove godine traži od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član Zakona o Danu Republike koji navodi da se "na osnovu potvrđene volje građana Srpske na referendumu 9. januar utvrđuje kao Dan Republike", nije u skladu sa Ustavom BiH.

Zahtjev je potpisalo osam članova Kluba Bošnjaka i dva iz Kluba Hrvata u Vijeću naroda Srpske.