latinica  ћирилица
23/03/2018 |  21:25 ⇒ 24/03/2018 | 10:03 | Autor: RTRS

Nović za RTRS: Neprovodive predložene izmjene i dopune Izbornog zakona

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije prihvatljiv, jer nije u skladu sa Konvencijom o zaštiti ljudskih prava, poručio je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Sredoje Nović za našu Televiziju. Dodao je da je sporan i pokušaj da ovaj zakon bude usvojen po hitnom postupku.

Uvođenje video-nadzora, biometrijska obrada podataka i skeniranje glasačkih listića, što je predviđeno izmjenama Izbornog zakona, koštalo bi, ne predviđenih 13 miliona, nego više od 150 miliona maraka, rekao je Nović. Dodao je da je, osim velikog troška, problematično i ono što se tim zakonom želi postići.

"Ovaj zakon, ukoliko bi bio usvojen, apsolutno je neprovodiv. Nema dileme da on ne može biti sprovodiv na izborima 2018. godine, do oktobra se to nikako ne može završiti", naveo je Nović.

Protiv ovog prijedloga izjasnila se i Agencija za zaštitu ličnih podataka, uz obrazloženje da ne postoji takav javni interes, da bi se lični podaci na ovaj način koristili, podsjeća Nović.

"Јoš opasnija stvar je korištenje biometrijskih podataka, što znači otiska prsta. To je, možda, i najsuptilnija i najzaštićenija stvar kod ličnih podataka i zato je nevjerovatno da je nekome, uprkos tako negativnom stavu Agencije, stalo da taj zakon prođe", naglasio je Nović.

Protiv izmjena izbornog zakona izjasnio se i CIK, kaže Nović i dodaje da ovaj zakon, čak i kada bi bio usvojen, nije provodiv, bar na izborima ove godine.