latinica  ћирилица
24/03/2018 |  08:23 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Ministar Mirjanić posjetio područja ugrožena poplavama (FOTO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić posjetio je danas područja ugrožena poplavama u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac.

U Mlinaricama između Kozarske Dubice i Gradiške, jutros je nastavljena sanacija Savskog nasipa. Usljed klizišta postojala je opasnost od probijanja nasipa i izlijevanja rijeke Save i ugrožavanja sela u Dubičkoj ravni i same opštine Kozarska Dubica.

Mlinarice je jutros posjetio ministar Mirjanić. Poručio je da je nasip siguran i da će odmah poslije povlačenje vode, nadležne ustanove biti zadužene za dodatno saniranje ovog spornog dijela nasipa.

Nakon obezbjeđivnja nasipa, iza mještana dubičkih Mlinarica konačno je jedna prospavana noć. Ipak, zbog straha od eventualnog odrona, akcija dodatnog ojačavanja nasipa nastavljena je i dalje.

Iz Mlinarica stiže apel volonterima iz svih krajeva Srpske da dođu i pomognu, jer su mještani iscrpljeni zbog danonoćnog angažmana.

Do sada je na nasipu postavljeno oko 8.500 vreća s pijeskom. Tokom dana trebalo bi da stigne dodatnih 5.000, a pomoć su pružile i Oružane snage BiH iz vazduha.

Ministar Mirjanić u obilasku nasipa u Mlinaricama (Foto: RTRS)

Iz dubičke Civilne zaštite uvjeravaju da je nasip siguran i da nema mjesta panici.

"Angažovan je helikopter Oružanih snaga koji je jutros počeo sa aktivnostima. Planiramo do do večeras situacija bude apsolutno sigurna. Očekuje se oko 40 poleta helikopterom koji će nositi džambo vreće, jer je to, ipak, lakši način od ovog ovdje što mi radimo. Mislim da će to do večeras sve riješiti", naglasio je Đuro Trubarac, šef Odsjeka civilne zaštite.

Resorni ministar Stevo Mirjanić poručuje da je Јavna ustanova Vode Srpske dobila zadatak da sanira dio nasipa koji nije bio najbolje saniran.

"U kontekstu ukupnog projekta od Dubice do Gradiške u dužini od 15 kilometara će biti sanirano i biće stavljena tačka što se tiče izazova kad je riječ o poplavama", rekao je Mirjanić.

Mirjanić je iz dubičkih Mlinarica poručio da bi do kraja godine, Savski nasip trebalo da bude potpuno rekonstruisan.

Pomoć Kozarskoj Dubici stiže i iz Banjaluke. Gradonačelnik Igor Radojičić izdao je nalog Civilnoj zaštiti i Vatrogasnoj brigadi Banjaluke da upute jednu posadu sa čamcem u Kozarsku Dubicu s ciljem pomoći spasilačkim službama i ljudima na terenu kako bi se u toku dana postavile vreće sa pijeskom na ugrožena područja.

Mirjanić u Gradišci: Rekonstrukcija savskog nasipa u toku ove godine

Ministar Mirjanić obišao je danas crpne stanice Liman, Kej, Donja i Gornja Dolina na području opštine Gradiška i naglasio da će rekonstrukcija savskog nasipa na području ove opštine biti započeta u toku ove godine. Rekao je da je u proteklih nekoliko godina savski nasip djelimično saniran, te da bi situacija sa poplavama bila dosta složenije do to nije ranije rađeno.

On je podsjetio da je u posljednjih pet godina oko 150 milona KM iz Fonda solidarnosti i kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, uloženo u izgradnju ili rekonstrukciju 160 kilometara nasipa i kanala, većinom u slivu rijeke Save.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti očišćeno korito rijeke Save, Mirjanić je naglasio da je to širi i međudržavni problem, koji se odnosi i na pitanje plovnog puta.