latinica  ћирилица
24/03/2018 |  09:03 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Za liberalni Zapad Rusi su neprijatelj, a Srbi ruski saveznik

Putin je napokon skinuo rukavice. Objelodanio je da je Rusija po snazi svog oružja bez premca u svijetu. Domet i vrijeme leta ruskih projektila izazvali su ozbiljan šok kod protivnika Rusije, pa su počeli davati nediplomatske, prizemne i nesuvisle izjave. Ali, ni u Moskvi nisu predvidjeli tako velik stepen uznemirenosti kod ciljane publike, te je ruski predsjednik pokušao objasniti da će novo oružje biti upotrijebljeno samo u odbrambene svrhe, odnosno u slučaju napada na Rusiju i njene saveznike. Nije pomoglo, panika se nije stišala. Da, teško se pomiriti da se više ne mogu nekažnjeno napadati države po izboru, razarati gradovi, sijati smrt, stvarati izbjeglice.
Sastanak Vučića i Putina (foto: © AP Photo/ MAXIM SHIPENKOV) -
Sastanak Vučića i Putina (foto: © AP Photo/ MAXIM SHIPENKOV)

A dovoljno je da volite Ruse, da vas s Rusijom veže vjekovna istorija, jezik i vjera, i već ste potencijalna meta „demokratskog svijeta“. Zapovjednik američke komande za Evropu i komandant NATO trupa u Evropi general Kertis Skaparoti, govoreći pred američkim Senatom o izazovima povezanim sa „lošim uticajem“ i „manipulacijom“ Rusije u Evropi, a „posebno u Srbiji i na Balkanu“, bio je više nego jasan: Srbi, kao nekada Јevreji, su problem koji se mora riješiti, piše Predrag Ćeranić u tekstu za "Analitički forum".

Skaparotiju treba odati priznanje na iskrenosti i zahvaliti što je Srbima otvorio oči, jer sada i „nevjerne Tome“ znaju da su Srbi za NATO samo „mali Rusi“ i da se taj odnos ne mijenja bez obzira na broj vojnih vježbi koje je Vojska Srbije izvela sa NATO vojnicima. Taj odnos ostaje nepromijenjen i kada je vlada većim dijelom ili potpuno prozapadna. Za SAD i Brite Srbi više nikada neće biti partneri niti saveznici kao u dva svjetska rata.

Antiruska histerija na Zapadu je dosegla takve razmjere da se otvoreno zagovara izbacivanje Rusije iz Savjeta bezbjednosti, a nije daleko ni dan kada će Putin biti proglašen za teroristu. Predsjednik Srbije Vučić je, obraćajući se naciji, iznio da su pregovori o Kosovu pet godina laži, jer je Srbija ispoštovala sve tačke Briselskog sporazuma, a tzv. Kosovo nijednu. Rekao je i da ga nisu lagali samo pregovarači sa albanske strane već i njihovi strani mentori. A prevara se ne odnosi samo na Kosovo, već i na Republiku Srpsku i Vojvodinu. Da li zaključak o pet godina laži o Kosovu ukazuje da su laž i višegodišnji pregovori o ulasku u EU? Da li je i u tom slučaju ista situacija – Srbija je ispunila sve što se od nje tražilo, a druga strana davala prazne riječi i imaginarna obećanja o datumu? Srbima se nudi samo ulazak u NATO, kako bi Alijansi put prema Rusiji bio otvoren.

Udaljavanje Srbije od Dunava je već u fazi realizacije. Ako Srbija nastavi da popušta u vezi Kosova svest će se na Beogradski pašaluk. Nije samo Skaparoti bio jasan. Јasan je bio i Putin: Rusija će štititi svoje saveznike i prijatelje. Što se tiče puta u EU i politike „EU nema alternativu“, veliko je nepoznanica da li će EU opstati u sadašnjem kapacitetu jer su kod zemalja članica toliko vidljive razlike u pogledima na zajedničku perspektivu, da je pravo pitanje kako EU uopšte funkcioniše. Italija, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka otvoreno ukazuju da je potrebno transformisati EU i uvesti konsenzus povodom migranata. Kad je riječ o perspektivi EU, treba imati u vidu i podjele u Njemačkoj po tom pitanju.

Iako svjesni da bez ruskog gasa EU ne može opstati, državnici poput francuskog predsjednika Makrona prijete Damasku, tj. Rusiji. Žele otvoriti front protiv Hezbolaha koji bi vodio do Irana, žele zapaliti Donbas, Nagorno Karabah, Kavkaz, Balkan. Podstiču ponovne sukobe na Bliskom istoku s ciljem da se prenesu na Kavkaz. Ratnici Islamske države su već u Albaniji, Bosni, na Kosovu.

Ali oni koji su opkoljeni u Istočnoj Guti ne mogu se prebaciti. Zato se insistira na prekidu vatre kako bi se evakuisali svi koji su i dalje potrebni, i kako bi se uništili tragovi koji bi mogli otkriti mentore. Sirija od Balkana nije daleko. Ni u geografskom ni u geopolitičkom smislu. Kako bi oslabili rusko prisutstvo na Bliskom istoku, američka „duboka država“ i njeni saveznici u Evropi nastoje Rusiji stvoriti probleme na niz tačaka, već pobrojanim. Na Balkanu su u fokusu Srbi, odnosno Srbija i Republika Srpska.

Od Dana Republike i veličanstvenog svečanog defilea pokrenuta je lavina optužbi protiv Srpske i njenih institucija, prvensteno Mup-a. Јedna za drugom lansirane su neistine: Srpska formira paravojne jedinice: maloljetnici se bez znanja roditelja odvode u Rusiju na vojnu obuku: policija se ilegalno naoružava, kupuje dvije i po, pa poslije i čitave četiri hiljade pušaka, a sve kako bi se vlast obračunala sa neistomišljenicima i slično. Lanser za navedene medijske projektile je SDS-ov kadar, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić.

Za očekivati je da Mektić Srpsku optuži da posjeduje oružje za masovno uništenje, pa bi je, valjda, „koalicija voljnih“ trebalo da okupira poput Iraka. Neće biti iznenađenje ni da se Dodiku spočita da planira Srpsku otcijepiti i poput Krima pripojiti Rusiji. Zašto je proslava Dana Republike unijela toliki nemir u Savez za promjene, u SDA i dvije ambasade u Sarajevu? Zato što je aplauz predsjednika Dodika pratio od Palate Republike do Trga Krajine.

Svima je postalo jasno da široka paleta hibridnog rata koji se godinama vodi protiv Srpske „ne pije vode“ i da će na predstojećim izborima Dodik i njegov SNSD ponovo dobiti povjerenje birača. Stoga je Mektić dobio dodatno punjenje, ali je SDS, zaklonjen iza njegovih leđa, nastavio gubiti svoje članove. Ovoga puta SDS je napustio i posljednji narodni poslanik iz Krajine, Borislav Bojić. Šta reći za posljednju inovaciju, široku listu bezbjednosnih prijetnji po BiH, u kojoj dominiraju srpske patriotske i ruske nevladine organizacije? Јoš malo, pa će Republiku Srpsku proglasiti prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH. Rusiju, takođe.