latinica  ћирилица
24/03/2018 |  09:20 ⇒ 09:39 | Autor: SRNA

Nik Dučić: Istorija Kosova svuda oko Bondstila

Novopostavljeni komandant Američkog kontingenta Kfora na Kosovu i Metohiji pukovnik Nik Dučić izjavio je da je za njega privilegija da bude na Kosovu, čija je istorija svuda oko baze Bondstil.
Nik Dučić    (Foto:Privatna arhiva/Fejsbuk) -
Nik Dučić (Foto:Privatna arhiva/Fejsbuk)

Dučić je naveo da on, budući da je srpskog porijekla, bolje razumije složenost Kosova na osnovu priča koje su bile dio njegovog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja vijesti, pa samim tim i veće svijesti o etničkim i političkim osjetljivostima.

"Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čine mi se nekad neverovatnim. Gde god izađete iz kampa `Bondstil` naići ćete na tragove istorije na Kosovu", rekao je Dučić za beogradsku "Politiku".

Srbima koji su se iselili sa Kosova i Metohije i strepe od povratka, Dučić je poručio da "američka ambasada u Prištini pažljivo prati taj proces", te da, oni koji to žele, pokušaju da se vrate i da im se vrati imovina.

"Znam da je u nekim slučajevima veoma traumatično vratiti se i to je lična odluka sa kojom se moraju vječno boriti. Ipak, nadam se da će pokušati", rekao je Dučić.

On je istakao da je njegova i misija KFOR-a da obezbijede sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate.

"Čvrsto vjerujem da će osjećaj sigurnosti rasti na svim područjima /samoproglašenog/ Kosova, gdje će moći bezbjedno da se živi. Postoje i izazovi koje treba riješiti, a među njima je i kriminal", rekao je Dučić.

On je napomenuo da je imao početne sastanke sa kolegama na Kosovu i Metohiji i u Srbiji, te da je uspostavio dobre odnose.

Dučić je istakao kako se raduje posjeti Srbiji u kojoj nikad nije bio i gdje bi želio da dovede svoju djecu i suprugu. Posebno bi volio, kaže, da vidi Hram Svetog Save i da ode u BiH, jer mu je djed iz Trebinja.

"Јa sam srpski pravoslavac, kao i moja supruga, čiji je otac došao iz Crne Gore. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Moja deca Natalija, Luka i Ivan, a najstariji sin je rođen na Vidovdan, krštena su. Shvatamo značenje tradicije i deo je našeg života. Srpski jezik ne govorim, ali znam neke fraze i pozdrave", ispričao je Dučić.