latinica  ћирилица
24/03/2018 |  09:47 | Autor: SRNA

Dačić želi da u Beogradu bude podignut spomenik Vudrou Vilsonu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić iniciraće podizanje spomenika nekadašnjem američkom predsjedniku Vudrou Vilsonu u Beogradu, piše "Blic".
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić je objasnio da je Vudro Vilson, kao iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, zaslužio da mu se postavi spomen obilježje u Beogradu.

"Taj spomenik će služiti i kao podsetnik novim i budućim generacijama da su Srbija i SAD kroz istoriju bile na istoj strani", rekao je Dačić za "Blic".

Kako je najavio, bivši američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir bi spomenik mogao da dobije na stogodišnjicu završetka rata i čina proslave dana kada se srpska zastava vijorila na Bijeloj kući, 28. jula 1918. godine.

"Tog dana, ove 2018. na tu značajnu stogodišnjicu slavljenja srpsko-američkog savezništva u Velikom ratu, red je da Vudro Vilson dobije svoj spomenik", kaže Dačić.

On je naglasio da je Vilson slao milione dolara pomoći Srbiji kada je napala austrougarska vojna sila, dok je Bil Klinton slao milione, ali u bombama.

I tokom nedavnog sastanka Dačića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom šef srpske diplomatije podsjetio je sagovornika na istorijski period od prije jednog vijeka.

"Albanci su na Kosovu podigli spomenik američkom predsedniku Bilu Klintonu nakon bombardovanja 1999. godine. Srbija ima dužnosti čast da u Beogradu podigne spomenik Vudrou Vilsonu, jer Beograd krase i spomenici drugih velikana koji su zadužili srpski narod u Prvom svetskom ratu", rekao je Dačić.

Vudrou Vilson (Foto: AP)