X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
24/03/2018 |  11:58 ⇒ 11:59 | Izvor: RTRS

Uz efikasne lijekove, izlječivo više od 90 odsto slučajeva tuberkuloze

Do četvrte decenije prošlog vijeka tuberkuloza je bila smrtonosna, dok je danas, uz efikasne antituberkulotike, postala izlječiva u više od 90 odsto slučajeva - trenutno se od ove bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci liječe tri pacijenta.
Vakcina protiv tuberkuloze - Foto: ilustracija
Vakcina protiv tuberkulozeFoto: ilustracija

Pulmolog Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Mladen Duronjić, povodom 24. marta - Svjetskog dana bore protiv tuberkuloze, ističe za Srnu da ovu zaraznu bolest izaziva mikobakterijum tuberkulozis.

Ova bakterija se najčešće prenosi sa čovjeka na čovjeka putem vazduha, prilikom kašljanja, kijanja i boravka u zajedničkim prostorijama sa oboljelim.

"Ulazna vrata predstavlja disajni trakt, nos ili usta", pojašnjava Duronjić, koji je i nacionalni koordinator za tuberkulozu u Republici Srpskoj.

Sa erom efikasnih antituberkulotika ova bolest jepostala izlječiva u visokom procentu, a uslov za to je blagovremena dijagnoza i liječenje, te redovno uzimanje lijekova i terapija sprovedena do kraja.

Iako blagovremeno javljanje i dijagnostika, kao i rani početak liječenja, značajno utiču na samo izlječenje, Duronjić navodi da su smrtni ishodi zabilježeni svake godine kod manjeg broja liječenih pacijenata, odnosno da je procenat smrtnih ishoda manji od pet odsto od ukupnog broja oboljelih.

Duronjić napominje da su pacijenti koji se kasno javljaju, uglavnom, iz populacijski marginalizovanih grupa, kao što su alkoholičari, narkomani i beskućnici.

Simptomi ove bolesti su koliko tipični, toliko i netipični, te je najčešći povod za javljanje doktoru kašalj, koji u početku može biti suv, a potom i produktivan, odnosno nakon nekoliko sedmica sa primjesama krvi.

Duronjić podsjeća da svaki kašalj koji traje duže od sedmice treba da bude povod za ljekarski pregled, dok je pri svakom liječenom kašlju dužem od tri sedmice potrebno misliti i na ovu bolest.

"Nekoliko dana od početka bolesti javlja se blago povišena temperatura praćena intenzivnim preznojavanjem noću. Vremenom, temperatura postaje viša.

Zbog slabljenja apetita dolazi do gubitka tjelesne mase, a sve navedeno uslovljava slabiju toleranciju uobičajenih svakodnevnih napora, a potom i opštu malaksalost", navodi Duronjić.

Većina navedenih simptoma prisutna je i kod drugih bolesti, što ih čini netipičnim.

"Naša i sve bolničke ustanove u Republici Srpskoj u posljednjih deset godina redovno su snabdjevene antituberkuloticima. Lijekovi su besplatni za sve pacijente - kako za osigurana, tako i za neosigurana lica", napominje Duronjić.

On kaže da je prošle godine bilo 293 oboljelih od ove bolesti, od kojih je 275 novootkrivenih pacijenata, dok je u posljednjih deset godina najveći broj oboljelih bio 2008. godine i iznosio je 734.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se 24. marta.

Iako je smrtnost od tuberkuloze smanjena za gotovo 40 odsto od 1990. do 2011. godine, do danas traje svjetska epidemija koja uzrokuje 1,4 miliona smrtnih slučajeva svake godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trećina svjetske populacije inficirana je uzročnikom te bolesti.