latinica  ћирилица
24/03/2018 |  18:08 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Cvijanović: Politika Saveza za promjene opasna po građane Srpske

Strategija spoljne politike BiH i danas je kamen spoticanja između političara sa republičkog i bh. nivoa vlasti.

Reagujući na usvajanje Strategije spoljne politike BiH, predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, rekla je za Srnu da ako neko ko je član Predsjedništva BiH iz Srpske ne konsultuje nijednu instituciju Republike Srpske, prilikom usvajanja, onda je to ili lijeni, neodgovorni i površni političar kojeg nije briga šta misle ljudi u Srpskoj ili je nekom drugom, a ne građanima Srpske, kaže Cvijanovićeva, dužan da izlazi u susret i polaže račune.

Cvijanovićeva je ocijenila da su predstavnici opozicionih stranaka iz Srpske doveli u problem institucije Republike, njene građane, borce, penzionere, studente i sve porodice, stavljajući mrlju na sve i svakoga ko ovdje živi.

- Kad Mladen Ivanić, PDP ili SDS pričaju o imidžu Republike Srpske, moram da ih pitam zašto lažu po stranim medijima o navodnim paravojnim formacijama, naoružavanju i militarizaciji Republike, praveći od nje bezbjednosnu prijetnju maltene globalnih razmjera, samo zato što su nesposobni da pobijede na izborima - rekla je Cvijanovićeva.

U izjavi za Srnu, Cvijanovićeva dodaje da je politika Saveza za promjene opasna po građane Srpske i da je, kako kaže, zaslužila da ode na političko smetljište. Zaključuje da je priča o Republici, kao navodnoj bezbjednosnoj prijetnji, samo jedan od metoda opozicije koja je izgubila kredibilitet pred sopstvenim narodom.

- Prije toga smo gledali zviždaljke, pa kobajagi zauzimanje stola u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa smo gledali izdaju i puzeću politiku u Sarajevu. Gledali smo i kako nam prijete pravosuđem BiH, istim onim koje je Srbe za ratne zločine sudilo po jednom, a Bošnjake po drugom zakonu - navela je ona.

U svojoj političkoj nemoći, kaže Cvijanovićeva, opozicija sada prijeti kako će objavljivati i tuđe mejlove. Poručila je da ne postoji institucija Srpske na koju nisu udarali u svojoj političkoj ludosti, te da je to odmetnuta, suluda politika i da će, kako kaže, zato završiti tamo gdje joj je mjesto.