latinica  ћирилица
24/03/2018 |  18:29 ⇒ 25/03/2018 | 08:40 | Autor: RTRS

Mirjanić najavio potpunu rekonstrukciju savskog nasipa

U Mlinaricama, između Kozarske Dubice i Gradiške, nastavljena je sanacija Savskog nasipa kojem je, zbog klizišta, prijetilo probijanje. Mlinarice je posjetio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Mirjanić je poručio da je nasip suguran i da će, odmah poslije povlačenja vode, nadležne ustanove biti zadužene da dodatno saniraju sporni dio nasipa. Ministar je obišao i crpne stanice na području Gradiške i Srpca.

Nakon osiguranja nasipa, iza mještana dubičkih Mlinarica konačno je jedna prospavana noć. Nadljudskim naporima zaustavili su prodor nabujale Save, koje je prijetila dubičkim selima i opštini. Ipak, u cilju bezbjednosti, nastavljena je akcija dodatnog ojačavanja nasipa.

Prilazak mehanizacije i dalje otežava nepristupačan teren. Vreće sa pijeskom i dalje se transportuju vodenim putem. Iz Mlinarica apeluju na volontere iz svih krajeva Srpske da dođu i pomognu, jer su mještani iscrpljeni zbog danonoćnog angažmana.

- Treba nam još ljudi, mnogi ljudi su se razboljeli. Radili su 24 sata, ne mogu više fizički izdržati - kaže mještanin Bojan Mandić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, rekao je da je dobra vijest to što se ne očekuju nove padavine i što je vodostaj Save u Hrvatskoj u opadanju.

Na nasipu u Mlinaricama postavljeno je oko 8.500 vreća s pijeskom. Tokom dana trebalo bi da stigne dodatnih 5.000, a pomoć su pružile i Oružane snage BiH iz vazduha.

Pomoć iz vazduha trebalo bi da bude nastavljena i sutra. Nadležni uvjeravaju da je nasip siguran.

- Možemo reći da smo u poslednja 24 sata odbranili ovaj nasip i da smo reagovali na vrijeme. Da nismo to uradili, vjerovatno bi sad imali velike probleme i nasip bi sigurno popustio - kaže Milan Kikić, direktor ЈU Voda Srpske.

U Mlinaricama je danas bio i resorni ministar Stevo Mirjanić. Istakao je da je u Kozarskoj Dubici, tokom posljednje tri, četiri godine, uloženo više od 11 miliona KM u sanaciju vodoprivrednih sistema. Ipak, ovaj dio moraće biti bolje obezbijeđen.

- Kada se voda povuče biće neophodno da se sanira dio nasipa koji nije bio najbolje saniran - rekao je Mirjanić.

Na području Gradiške u funkciji su sve crpne stanice. Otklonjen je i kvar kod crpne stanice u srbačkim Bajincima, nakon čega su pumpe ponovo puštene u rad. Najveći problem predstavljaju podzemne vode.

- Podzemne vode sve više nadolaze. Situaciju držimo pod kontrolom, a tamo gdje je nakritičnije imamo pumpu - ističe načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Ministar Mirjanić obišao je i crpne stanice na teritoriji opština Gradiška i Srbac. Tvrdi, problem je neodržavanje kanalske mreže.

- Ima jedan broj opština koji to bolje radi, a jedan broj opština koji lošije radi. Srbac, Gradiška i Kozarska Dubica rade lošije - rekao je Mirjanić.

Mirjanić je poručio da bi do kraja godine savski nasip trebalo da bude u potpunosti rekonstruisan.