latinica  ћирилица
24/03/2018 |  20:27 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Dodik u Aleksincu: NATO dva puta bombardovao Srbe (FOTO)

Danas se navršilo 19 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koje je pokrenuto bez odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.
Dodik i Vučić u Aleksincu - Foto: RTRS
Dodik i Vučić u AleksincuFoto: RTRS

Državna ceremonija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja SR Јugoslavije, ove godine održana je u Aleksincu, gradu velikog stradanja tokom NATO agresije 1999. godine.

Snimak možete pogledati ovdje.

Aleksinac- Dan sjećanja na žrtve NATO agresije (Foto: RTRS)

Na skupu je govorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Dodik je rekao da ne smijemo da zaboravimo žrtve agresije u kojoj su svjesno ubijani civili, srpska djeca, uništavani spomenici kulture i infrastruktura.

Predsjednik Srpske je istakao da su Srbi naučili da oplakuju svoje najmilije koje su izgubili, ali da će uvijek boljeti arogancija kojom je NATO dva puta napao srpski narod koji ne može da oprosti ono što mu je činjeno.

- Teško je svima, najteže onima koji su izgubili svoje najmilije. NATO je smatrao vrhuncem svog dostignuća da dva puta bombarduje Srbe- jednom u Republici Srpskoj, jednom u Srbiji i da nam nanese gubitke - naglasio je Dodik.

Dodik u Aleksincu (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je rekao da se srpski narod u Republici Srpskoj i Srbiji podigao, obnovio svoj nacionalni kapacitet i da ponosno ide naprijed.

- Srbi danas mogu sa se ponose, jer imaju Srbiju i Republiku Srpsku - istakao je Dodik, dodavši da se srpski narod uvijek borio za slobodu, da te nema slobode za Srbe bez svoje države.

Predsjednik Srpske je poručio da je Republika Srpska zagledana u Srbiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u NATO agresiji ubijeni nevini ljudi, ali da Srbiju i srpski narod, uprkos brojnim stradanjima i zločinima nad Srbima, niko ne može da uništi.

- Nikada nećemo dozvoliti da ovaj zločin bude zaboravljen - naglasio je Vučić i dodao da je jedan čin bezdušja nazvan "Milosrdni anđeo", kao da se uništavanje može nazvati ljudskim.

Vučić u Aleksincu (foto: RTRS)

- Šta da kažemo kada su nam ubili 2.500 ljudi u tačno 2.500 napada - rekao je predsjednik Srbije i upitao kako ljudima objasniti da je neko iz čista mira ubijao.

Naglasio je da je ubistvo u Aleksincu bilo namjerno, kao i da je bombardovanje bilo sa jasnom namjerom da se ubijaju ljudi, ali i vojnici i policajci.

- To je bio cilj, to je bila cijena da bi oni pobijedili, kako su oni rekli, zlo - rekao je Vučić i dodao da je to "zlo" bila borba srpskog naroda za slobodu.

Aleksinac- Dan sjećanja na žrtve NATO agresije (Foto: RTRS)

Za 78 dana agresije, do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 1.150 aviona NATO pakta 12 zemalja svijeta, izvršilo je 2.300 udara na vojne i civilne objekte. Korišćeno je 37.000 kasetnih bombi, zabranjenih Ženevskom konvencijom i oko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom.

U operaciji nazvanoj "Milosrdni anđeo" poginula su 462 vojnika, dok je stradalo više od 2.000 civila. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedjelja napada nije našao bar nekoliko puta na meti NATO bombardera. Procijenjena šteta uništenih mostova, fabrika, energetskih i infrastrukturnih objekata , medijskih kuća i stambenih jedinica iznosi od 30 do 100 miliona dolara.