latinica  ћирилица
25/03/2018 |  11:25 ⇒ 18:27 | Autor: SRNA

Vučković: Novac više nije prepreka za liječenje djece u inostranstvu

Direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda u inostranstvu Јasminka Vučković izjavila je Srni da je za nepuna tri mjeseca, od kada je Fond počeo sa radom, na liječenje poslato osmoro djece, za šta je izdvojeno ukupno oko 293.000 KM.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

Vučkovićeva je istakla da je najvažnije to što je Republika Srpska prepoznala da novac ne smije da bude prepreka za liječenje djece u inostranstvu, a sa Fondom solidarnosti svako dijete koje se uputi na liječenje ima jednake finansijske mogućnosti koje ne zavise od donacija u humanitarnim akcijama.

"Uvidom u internet stranicu Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske na linku Fonda solidarnosti, može se pratiti svakodnevni priliv i odliv sredstava na račune Fonda. Ovaj novac namijenjen je isključivo za liječenje djece u inostranstvu i ne troši se u druge svrhe", naglasila je Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da su izvori finansiranja Fonda stalni, poput izdavanja 0,25 odsto od neto plate radnika, iz budžeta Srpske i lokalnih zajednica, te pet odsto od kupovine službenog automobila.

Vučkovićeva je navela da se poseban doprinos na solidarnost od neto plate obračunava svakog mjeseca prilikom isplate plate i da je uočeno, posebno kada je riječ o najnižoj plati u Srpskoj, da je mjesečna provizija banaka veća od mjesečnog iznosa za ovaj fond.

"U posljednje vrijeme nam često stiže pitanje radnika koji primaju najnižu platu u Srpskoj, zbog čega im je mjesečna provizija veća od iznosa koji treba da uplate u Fond solidarnosti. Zato smo kod banaka sa kojim sarađujemo inicirali da se smanji ili u potpunosti ukine provizija za ovaj doprinos", rekla je Vučkovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će banke, ukoliko poslovno okruženje to dozvoli, izaći u susret ovoj inicijativi.

Prema njenim riječima, građani su prepoznali Fond solidarnosti kao ustanovu u kojoj su im vrata širom otvorena.

"Ohrabruje i podatak da građani Srpske sve više vjeruju u rad Fonda, pa, osim stalnih izvora prihoda, nisu rijetke i lične donacije građana, a u finansiranju liječenja djece svoj doprinos žele da daju čak i penzioneri. Pojedini penzioneri smatraju se isključenim iz ove humane priče, zbog čega su neki od njih sami kontaktirali Fond PIO, kako bi im se od penzije odbijao dio novca za Fond", rekla je Vučkovićeva.

Na pitanje na koji način svi oni koji to žele, mogu da uplate sredstva, Vučkovićeva je rekla da, osim donacija, postoji i ideja da se u saradnji sa kompanijom "M:tel" otvori trajni humanitarni broj, kako bi svi koji žele mogli da doniraju jednu KM za liječenje djece u inostranstvu.

"Kompanija `M:tel` je prepoznatljiva po svojoj društvenoj odgovornosti i već je dala značajan doprinos radu Fonda solidarnosti kroz donatorsko veče koje je organizovano krajem prošle godine. Vjerujemo da ćemo i ovaj put imati njihovu podršku", navela je Vučkovićeva.

Ona smatra da je Fond solidarnosti na dobrom putu da u potpunosti stekne povjerenje javnosti i, što je najvažnije, roditelja, koji su do sada morali sami da skupljaju novac za liječenje djece u inostranstvu.

"Postojanjem Fonda solidarnosti, bar u finansijskom smislu, možemo da rasteretimo roditelje, da ne moraju još i da misle o novcu koji je potreban da se plati za liječenje djeteta. Svi koji su dio Fonda nastoje da maksimalno ubrzaju procedure kako bi dijete što prije bilo poslato na liječenje", ističe Vučkovićeva.

Ona je podsjetila da svaki roditelj prvo treba da se obrati Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske sa zahtjevom za liječenje u inostranstvu, a onda i Fondu solidarnosti.

"Roditelji treba da se obrate i jednom i drugom fondu. Fond solidarnosti nastoji da, sa svoje strane, učini sve kako bi što prije završio procedure koje se odnose na ostvarivanja prava za liječenje u inostranstvu, ali smo oslonjeni i na Fond zdravstvenog osiguranja", naglasila je Vučkovićeva.

To znači, dodala je ona, da Fond solidarnosti može da djeluje onog momenta kada Fond zdravstvenog osiguranja donese odluku o zahtjevu koji je uputio roditelj za liječenje u inostranstvu.